KRÖNIKA: En hel sport håller andan just nu

Tanken har nog slagit många av oss: Vad skulle hända med padeln om Sverige bommar igen? Det är många som håller andan nu, skriver Johan Håkansson

Än så länge spelas det massor av Padel i Sverige. Enligt Padelfebers enkät, som nästan 1 500 människor besvarade, är det idag ungefär en fjärdedel som spelar mindre sedan Coronan tog över våra liv.

Men sedan är vi faktiskt några, inklusive mig själv, som spelar mer.

Slutsatsen är att sporten är tämligen opåverkad.

Än så länge, alltså.

Padel är inte som vilken sport som helst. Den är till nästan 100 procent byggd av privata aktörer som varit beredda att ta risker med stora banklån för att öppna dessa padelcenters som poppat upp som svampar ur jorden över hela Sverige.

Alla dessa hallägare har stora hyreskostnader.

Och jag gissar att alla just nu har en klump i magen.

I Norge och Finland har padelhallarna fått bomma igen. Skulle samma beslut tas här i Sverige skulle det inte behöva ta många veckor innan dessa stora satsningar hotas.

Säg att en normalstor hall i Sverige får betala 250 000 kronor i månaden i hyra.

Lägg på lönekostnarer.

Samt förlorade intäkter för spel under högsäsong, vilket säkert motsvarar minst 600 000 kronor.

Det innebär att en helt vanlig padelhall snabbt skulle backa en miljon i månaden om de tvingas bomma igen.

Sedan har vi hela industrin runt sporten, där många företag satsat hårt i en bransch där alla kurvor har pekat spikrakt uppåt.

Redan nu märks det att alla börjar ta det mer försiktigt. Inköp och investeringar pausas eftersom läget är alldeles för osäkert just nu. Och stänger hallarna lär det inte säljas många racketar heller.

Det finns också hallar på väg att öppna som väntar på att få sina banor monterade, vilket inte kan ske eftersom de som ska utföra arbetet sitter i karantän i Spanien.

Så ser det ut och det är bara att hoppas att padeln verkligen får fortsätta att bedriva sina verksamheter. Som jag ser det borde det absolut inte vara en högriskplats för smittspridning, så länge alla sköter sig hyfsat, vilket jag verkligen tror. Vi förstår nog alla allvaret i situationen.  Spelare har slutat ta varandra i hand och ersatt highfives med att klappa racketarna mot varandra.

Det är många branscher som upplever en total kris i detta nu och det lär nog inte dröja länge innan vi får se en våg av konkurser inom restaurang, handel och besöksnäring.

Låt oss hoppas att padeln inte blir en krisbransch.

Däremot tycker jag personligen att alla hallar runt om i Sverige nu bör pausa sina seriespel. Håll hallarna öppna och hyr ut banorna - men i detta läge känns det fel att några ska känna en press att spela. Många tycker nämligen att det känns klart obehagligt.

Därför tycker jag också det var helt rätt av förbundet att pausa tävlingssäsongen. Att i det här läget uppmuntra till både resande och folksamling hade känts absurt.

 Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk