Jag har börjat älska den gyllene poängen

Efter en hel dag framför TV:n är Padelfebers redaktör redo att erkänna att han har börjat älska Golden Point.

Ni vet hela bakgrunden. Den största regeländringen i WPT:s historia. En regeländring som toppspelarna försökte stoppa, eftersom det skulle bli för chansartat, risken för skrällar skulle öka.

Trodde man, i alla fall.

Men nu är vi framme vid semifinalerna i årets första WPT och några skrällar har vi knappt sett röken av.

De väntade lagen har gått fram på både herr- och damsidan. Vilket egentligen är helt logiskt - om man tänker efter.

Visst, det blir fler breaks. Matcherna blir svängigare och lite nervigare. Varje poäng väger liksom några gram mer.

Men: det blir ju breaks åt båda hållen och topplagen är just topplag av den anledningen att de är hårdare mentalt. Att spela riktigt stora poäng är ingenting som missgynnar den yppersta eliten. Det är då sinnena är på helspänn och det blir extra svårt att slå ett superslag.

De bästa lagen har alltså gått fram. Okej, att Maxi Sanchez och Mati Diaz slår ut Bela och Tapia går att kalla för en liten skräll, men mer är det inte. Alla fattar att Maxi och Mati till och med kan vinna turneringar i år den dagen det stämmer. Och i dag stämde det nästan till 100 procent. Att Bela och Tapia förlorade berodde inte heller på Golden Point utan på att Bela långa stunder var bedrövligt dålig.

Ska Rmavbild 2020 03 06 Kl 230115Infernaliskt spännande. 

Hela dagen har jag studerat hur lagen skulle uppträda på Golden Points. Gick det att se något mönster? Ja, kanske. De flesta lagen ville trots allt returnera i backhandsidan. Kanske för att det är lättare att få en struktur i försvarsspelet därifrån. Jag vet inte.

Bela och Tapia testade lite olika - både som returnerande och servande lag.

Jag vet inte om Golden Point inbjuder till bättre spel - men herregud så infernaliskt spännande det kan bli.

I kvällens sista match var verkligen allt ställt på sin spets. Ställningen var 5-4 i avgörande set till Maxi och Mati. 40-40 i gamet. Matchboll således. Och breakboll. Samtidigt.

En enda boll som helt kan avgöra matchen.

Nu blev det inte så. Tapia gjorde sin kanske bästa grej på hela matchen då han helt fräckt stormade nätet och fullföjde sin inbrytning. Han räddade därmed till 5-5 men matchen förlorades ändå med 7-5 i tiebreak.

Säsongen kommer vara fylld av Golden Points som denna - enstaka poänger som får en kollossal betydelse.

Och jag tror att jag älskar det.

Ska Rmavbild 2020 03 06 Kl 230000Bea Gonzalez och Marta Ortega körde över tvillingsystrarna Sanchez Alayeto och ser ut att kunna utmana om segern i Marbella.

I övrigt då:

Ser vi på herrsidan så ser både Lima/Paquito och Lebron/Galan otroligt bra ut.

På damsidan är Marta Marrero och Paula Josemaria exakt så bra som vi trodde.

Där är det roligaste hittills att unga Bea Gonzalez i par med Marta Ortega har gått fram urstark och ser ut att utmana om titel redan nu.

Helgen blir en padelfest med både WPT och SPT samtidigt och det är bara att sitta redo vid diverse skärmar så att man inte missar något viktigt.

En Golden Point går fort.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk