Elitspelaren mitt i kampen mot viruset

Elitspelaren Anna Bläckbergs liv kretsar just nu helt kring coronaviruset. I princip dag och natt jobbar hon med att hjälpa drabbade vid Universitetssjukuset i Lund. ”Jag har aldrig varit med om något liknande”, säger hon.

Anna Bläckberg har gjort sig känd inom Padelsverige som en riktigt duktig spelare från Lund. Några känner säkert också till att hon var officiell läkare i samband med WPT-tävlingarna i Båstad.

Men nu har hon hamnat mitt i coronavirusets värld - som infektionssläkare och en av de ansvariga för att bekämpa smittan vid Skånes Universitetssjukhus i Lund.

Padelfeber försökte intervjua Anna redan under helgen, men hon hade verkligen inte en enda minut över.

- Det har varit mycket, säger hon. Och det kommer att bli mer.

Under helgen hade hon jour, vilket innebar att hon skulle vara tillgänglig såväl dag som natt.

- Mycket är det att det ringer i teleofonen. Personer som varit i riskområden har fått symtom och undrar om de ska provtas eller inte. Sedan är det också patienter som kommer in med feber och halsont. Jag undersöker dem och gör provtagningar. Är de smittade så läggs de antingen in eller får vara i karantän i hemmet.

Anna Bläckberg vill betona att den stora majoriteten av de smittade har en mild sjukdom av corona.

- I många fall hade man inte sökt sjukvård om det inte varit just corona. Men sedan har vi en liten andel, framför allt äldre som varit sjuka sedan tidigare, som kan drabbas av väldigt svår sjukdom där andningssystemet sviktar. Ibland får det då bli intensivvård.

Anna Bläckberg hörde av sig till Padelfeber i fredags med en uttrycklig önskan att Svenska Padelförbundet skulle pausa tävlingssäsongen. Nu är det beslutet taget, vilket Bläckberg tycker känns bra.

- Det är ett klokt beslut. Det här är nu en samhällssmitta och en padeltävling innebär såklart en stor smittorisk. Vi kommer från olika städer och träffas på liten yta. Sedan åker vi hem igen.

För att corona är väldigt smittsamt råder det ingen tvekan om. Därav den stora och snabba spridningen över världen.

- Men det är en droppsmitta. Man smittas av att någon hostar eller nyser.

Än så länge är det tillåtet att spela padel i Sverige, till skillnad från våra grannländer. Är det klokt?

- Ja, jag ser inget skäl i nuläget att behöva stänga hallarna. Så länge alla följer riktlinjerna och verkligen stannar hemma om man känner sig sjuk och även är hemma 48 timmar efter man blivit symtomfri. I padelhallen håller vi ändå ett avstånd till varandra. Och just nu är det ju så mycket som stänger. Vi behöver något som gör oss lite glada.

- Vi behöver ju inte heller göra highfives och skaka hand.

Anna Bläckberg bedömer att det varit ungefär 90 personer om dagen som de har gjort prover på vid hennes arbetsplats.

- Jag har aldrig varit med om något liknande. Men vi gör verkligen allt vad vi kan och vi ska absolut klara det här.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk