Åkesson: "Vi hade inte kunnat önska oss mer"

Padel i SVT blev en succé med fler tittare än både tennis och bordtennis. Men hur ska detta nu förvaltas? Förbundet tror på många fler TV-sändningar framöver.

På grund av coronakrisen fick padeln en chans man bara kunde drömma om: flera timmars direktsändning i Sveriges Television – på bästa sändningstid. Nu har det gått ett par dagar sedan sädningen och förbundets verksamhetschef Calle Åkesson har börjat smälta intrycken.

- Vi är verkligen supernöjda. Det blev jättelyckat. Och det betyder såklart mycket att padeln fick den här möjligheten.

Vad tycker du själv om sändningen?

- Det blev nästan bättre än jag hade förväntat mig. Det var ett proffsigt produktionsteam som var väldigt lyhört. De ville lyssna av och få tips eftersom det var första gången de sände padel. Produktionen blev fantastiskt bra. Vi fick visa vår sport på det bästa sätt som vi kan och tittarna fick se två riktigt bra matcher.

Ska Rmavbild 2020 05 27 Kl 113746Calle Åkesson, förbundets verksamhetschef.

SVT har nu också släppt tittarsiffrorna – och det är väldigt glädjande läsning för padelfolket.

SVT mäter på lite olika sätt men som mest var det nästan 300 000 människor som samtidigt tittade på sändningen. Den totala räckvidden uppskattas ha varit 613 000 tittare.

Vilket kan jämföras med när SVT sände tennis tidigare: då var räckvidden 528 000 tittare.

Ska Rmavbild 2020 05 27 Kl 114132SVT hade fler tittare under sin padelsändning än när man visade bordtennis och tennis.

Men räknar man även in de gånger som padel fick synas i både Sportnytt och Sportspegeln pratar vi om nästan en miljon svenskar som nu sett padel, vilket givetvis är ett stort genombrott för sporten.

- Det finns ju både hårda och mjuka värden i det här. De mjuka värdena är att padel verkligen blev en snackis med stor ökning på sociala medier. Att vi får upp intresset är ett värde som är svårt att mäta, men det gör oss väldigt glada.

- De hårda värdena är att vi via TV-sändningar kan ge våra samarbetspartners exponering och det är en jätteskillnad. Det har vi inte kunnat tidigare. Och jag tror inte att det här var sista gången vi får se padel i SVT.

Har ni rent av fått information om att mer sändningar är på väg?

- Nej, men vi kommer att ha en dialog med SVT om fortsättningen. Vi inom förbundet har också pratat om hur vi ska gå vidare. TV-rättigheter skulle betyda mycket för oss och våra partners.

Vad ser du framför dig?

- Vi har ju fått visa nu att padel är en utmärkt TV-sport. Jag tror att energin som finns i en parsport gick fram genom rutan och helt klart kommer vi att dra fördel av detta på så många sätt som vi kan. Vi har ju planer inför nästa år att höja nivån på vår tävlingsverksamhet och då kan den här TV-sändningen hjälpa till. Jag tror det är tänkbart att få TV-exponering från både SPT-tävlingar och SM-tävlingar.

-  Sedan om det är inslag i någon sportsändning eller direktsända finaler får vi se. Vi får helt enkelt se var det landar, men vi hade verkligen inte kunnat önska oss mer av helgen.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk