Annons
Annons
Ska Rmavbild 2020 05 23 Kl 155701

Foto: Patric Persson

Krönika

Läget är perfekt för denna historiska dag

Göteborg Var Sverige moget för direktsänd svensk padel för två-tre år sedan? Nej, troligen inte. Men nu är läget helt perfekt. Padelfeber gör en djupanalys inför den historiska händelsen i morgon.

I morgon är den stor dag för svensk padel. En fest. Det går inte att se det på något annat sätt. En sport som växt fram på bara tio år ska nu få visa upp sig inför hela svenska folket, på statstelevisionen, i flera timmar på optimal sändningstid.

Lägg till en nation svältfödd på liveidrott så förstår ni att det här är en chans som från himlen sänd. Bättre marknadsföring för svensk padel är svår att tänka sig. Det ska onekligen bli intressant att höra tittarsiffrorna i efterhand.

Dessutom känns den här gyllene möjligheten helt rätt i tiden. För ett par år sedan hade jag nog inte tyckt det. Men nu känner jag mig trygg med att de åtta spelare som får möjligheten att skriva historia håller så pass hög nivå att det garanterat blir bra TV-sport, även för de som inte är helt padelfrälsta. Det kommer att bli bra underhållning, helt enkelt.

Vi har också nått en nivå där en betydande del av vår befolkning vet vad padel är – och rent av utövat sporten. Det faktumet hoppas jag också kommer att färga Chris Härenstams kommenterande. Där ligger egentligen min enda oro inför morgondagen: att Härenstam ska ta på sig den stora utbildarkepsen och prata inför en inbillad publik som inte kan ett skvatt om padel. Det kan lätt bli outhärdlig.

Jag hoppas att Chris och hans bisittare Andréas Johansson hoppar över det steget och talar till oss som en publik som faktiskt har hyfsad koll på vad som händer.

Allt går så snabbt nu att man får en känsla av både svindel och farträdsla. Går det för snabbt? Har vi ens kontroll över sportens utveckling?

Sent i går kom det ett mejl till Padelfebers redaktion från ett spelbolag som bestämt sig att erbjuda spel på morgondagens matcher. Även det är historiskt. Vi kan tycka vad vi vill om det, men det var givetvis bara en tidsfråga. Inom en snar framtid (allt går så mycket fortare än vad vi kan ana) lär det gå att spela på allt från SPT till SM också.

För den som är intresserad kan jag berätta att spelbolaget höll Barre och Anto som solklara favoriter och Windahl/Knutsson som knappa men klara favoriter i sin oddssättning.

 

Låt oss ta oss an matcherna som väntar med en liten analys så får vi se om jag tycker att spelbolaget är rätt ute.

Ska Rmavbild 2020 05 23 Kl 155445 Baharak Soleymani - Sveriges bästa padelspelare just nu. Foto: Patric Persson

15.00: Antonette Andersson/Baharak Soleymani mot Billie Gajic/Åsa Eriksson

Först och främst: det känns så rätt att både Antonette och Billie får stå på banan när historia ska skrivas. Det är de värda. Två pionjärer som dominerade svensk dampadel totalt i några år innan en viss Sofia Arvidsson äntrade scenen.

Ska Rmavbild 2020 05 23 Kl 155809Billie Gajic har tillhört yppersta Sverigeliten i över fem år.

Om vi börjar med utmanarlaget så har vi två spelare som knappt spelat tillsammans. Men det ska inte behöva betyda så mycket på denna nivå. Billie Gajic avslutade förra säsongen urstarkt och jag har i färskt minne när hon och Anna Åkerberg var ytterst nära att vinna Mastersfinalen i Göteborg.

Åsa Eriksson är både rutinerad och säker och visade på EM vad hon är kapabel till.

Ska Rmavbild 2020 05 23 Kl 155513Åsa Eriksson får chansen bredvid Billie Gajic.

Men kommer det att räcka?
Nej, jag har svårt att se det.

Baharak Soleymani är förmodligen Sveriges bästa padelspelare just nu. . Hennes utvecklingskurva bara fortsätter och nu har hon haft en tid ihop med sin favorittränare Dani Dios. Antonette Andersson är så rutinerad och säker att man alltid vet vad man får. Hon kommer kort sagt göra sitt jobb och detta i kombination med Barres kraftfulla spel kommer att räcka till seger.

 

Direkt efter: Daniel Windahl/Calle Knutsson mot Pierre Bonfré/Viktor Stjern.

Den här matchen är så intressesant av så många skäl och jag ska snart förklara varför.

På Instagram lät jag läsarna tippa utgången och jag blev faktiskt lite förvånad över att en ganska stor majoritet trodde att svenska mästarna Bonfré och Stjern kommer att få stryk.

Ska Rmavbild 2020 05 23 Kl 155407Läsarna tror inte på mästarna Bonfré och Stjern - det gör däremot Padelfeber. Foto: Patric Persson

I ekvationen måste vi räkna in att Windahl dragits med en seriös skada i fler månader samt att paret är i princip oprövat.

Och då kommer vi in på det som gör det här mötet glödhett.

Det är uppenbart att Windahl och Knutsson sökt sig till varandra för ett samarbete på banan som har ett fokus i första hand på SM. Här kan vi spekulera lite i varför. Varför vill två utpräglade backhandspelare para ihop?

Min gissning är att det är en kombination av att få en bra partner – men även förstöra för konkurrenterna. Båda förstår att Simon Vasquez behöver en bra backhandspelare för att vinna – men om Windahl och Knutsson spelar ihop i bästa Paquito/Lebron-stil så försvinner ju de två bästa. Räkna bort även Viktor Stjern så förstår ni att Vasquez då måste leta i spannet fyra och nedåt om han vill spela forehand.

Smart - i teorin.

Men vad händer om Windahl och Knutsson åker på rejält med stryk i morgon?

Det är en intressant fråga och därför är matchen i morgon viktig. Säg att det blir 6-2, 6-2 till de regernade svenska mästarna från Göteborg – då gissar jag att Windahl och Knutsson lär fundera rejält på om samarbetet ska fortsätta, eller om det smartaste trots allt är att återgå till det normala och spela ihop med varsin utpräglad forehandspelare.

 Ska Rmavbild 2020 05 23 Kl 155724Daniel Windahl har varit skadad en tid. Dessutom är han och Calle Knutsson utpräglade backhandspelare. Två faktorer som kan bli jobbiga i morgon. Foto: Patric Persson

Faktum är att jag, till skillnad mot majoriteten i omröstningen, håller Bonfré och Stjern som favoriter. Dels för att de är så oerhört mycket mer samspelta. Men även för att den som ska returnera i forehandrutan (förmodligen Windahl) kommer att befinna sig på ovant territorium. Och då har jag svårt att se en obehagligare uppgift i Sverige än att ställas i crossduell mot vänsterhänte Pierre Bonfré.

Att macherna dessutom spelas i mästarnas hemstad ska väl inte ha någon stor betydelse – men kan knappast vara en nackdel heller.

 

Padelfebers tips blir alltså att svenska mästarna pallar utmaningarna – på både dam- och herrsidan.

Padelfebers tips blir även att vi blir bjudna på en riktigt bra TV-underhållning med bra padel och många riktigt roliga bolldueller.

Bjud gärna på lite smashar ut ur buren med kontringar in genom dörren. Då ser jag fram emot att höra Chirs Härenstam försöka reda ut vad som just hände.

Det kan bli riktigt roligt.

Johan Håkansson

Annons

Sponsorer

 • Go Teborg
 • Bullpadel
 • PadelCrew
 • Wilson
 • Skaermavbild 2019 01 08 Kl 142550
 • Ska Rmavbild 2019 12 27 Kl 140352
 • Skelleftea
 • Png Matchi Logo Slogan
 • Linko E Ping
 • Ska Rmavbild 2020 10 01 Kl 080808
 • Skaermavbild 2017 09 20 Kl 134939
 • Ska Rmavbild 2019 12 05 Kl 112930
 • Ska Rmavbild 2019 09 30 Kl 142256
 • Ska Rmavbild 2020 10 01 Kl 080759
 • Babolat
 • Ska Rmavbild 2019 09 30 Kl 210159
 • Pdl Courts
 • Ska Rmavbild 2019 10 10 Kl 084736
 • Ska Rmavbild 2019 12 28 Kl 182441
 • Unisport Logo Pos Tm
 • Helsingborgpa
 • Ska Rmavbild 2019 07 14 Kl 115010
 • Vaexjoe Halmstad Padelcenter 01
 • Rpp 1
 • Pos 1
 • Vasterasenkoping
 • Ska Rmavbild 2020 10 01 Kl 081741
 • Ska Rmavbild 2020 10 03 Kl 112055
 • Ska Rmavbild 2020 10 03 Kl 112330