Cayetanos nya liv: "Bye, bye, sugar!"

Vissa dagar tar han sig knappt upp ur sängen. Men på sikt ska det göra Cayetano Rocafort till en helt ny spelare. Och målet är att ta Simon Vasquez till WPT:s huvudturneringar.

Rocafort och partnern Simon Vasquez kom till Vilshärad som en tornado från havet och körde över allt och alla. Matcherna är faktiskt inte så mycket att orda om – de var helt enkelt överlägsna.

I semifinalen var det Daniel Windahl och spanjoren Adrian Marquez som kördes över med 6-3, 6-0 och i finalen var svenska mästarna Pierre Bonfré och Viktor Stjern lika chanslösa.

Mer intressant är historien inför tävlingen och den historia som väntar.

För om vi backar bandet bara några dagar så fick vi uppleva en Rocafort som fullständigt dog i finalen i Helsingborg. Han orkade ett set mot Windahl och Miguel Yanguas, sedan var bensinen slut.

Ska Rmavbild 2020 07 26 Kl 171458Cayetano Rocafort har varit en gottegris i hela sitt liv. Men nu är det slut med det livet. Allt för att nå nya nivåer i padel. Foto: Patric Persson. 

Allt har en förklaring.

- För två veckor sedan gjorde jag en stor förändring i mitt liv. Jag har helt ändrat både kosten och träningen. Och för första gången i livet har jag helt slutat äta socker, säger han.

Allt är ett resultat av ett stort beslut: att vid 25 års ålder göra en riktigt seriös satsning att tillsammans med Vasquez nå så högt det bara är möjligt.

- Hela mitt liv har jag ätit skräpmat. Det är lika bra att vara ärlig. Men nu är det slut med det. Bye, bye, sugar.

Rocafort har anlitat en vän, Sito Vargas, från Panama som nu finns i Sverige för att styra upp det nya livet. Det innebär tidiga mornar med gympass, strikt kosthållning och stenhård träning.

- Han hjälper mig med allt. Och om sex månader ska jag vara en helt annan spelare.

Ska Rmavbild 2020 07 26 Kl 171525Simon Vasquez älskar den satsning som Rocafort gör. Foto: Patric Persson.

Det var efter parets fina resultat i Marbella i mars som Rocafort började fundera på en ny satsning.

- Jag kände att jag var där, att jag hade padeln, men att fysiken saknades.

Simon Vasquez säger:

- Caye har padeln och jag har fysiken. Vad vi behöver nu är att jag får mer padel och han mer fysik.

Men omställningen har inte varit lätt. Vissa dagar har han knappt orkat gå upp ur sängen, men han känner nu äntligen att kroppen börjar svara.

- Jag tycker att det är helt rätt väg att gå. Även om jag vissa dagar får lida, säger Vasquez och skrattar. Men det här är en lång process. Det är inte i år vi ska vara som bäst.

Rocafort och Vasquez åkte ju ner i för att spela den första tävlingen på World Padel Tour efter att säsongen återupptogs, men väl på plats kom beskedet att Rocafort hade spår av coronaviruset och paret stoppades från att spela.

- Även om jag var helt frisk. Det var tufft. Jag är säker på att jag fick viruset i Stockholm i slutet av mars. Jag kände mig risig i några dagar.

Ska Rmavbild 2020 07 26 Kl 171513

Energiparet Pierre Bonfré och Viktor Stjern vann en fantastisk semifinal med 7-6 i avgörande set över John Larsson och Pablo Figueroa. Men de hade ingen chans i finalen. Foto: Patric Persson.

 

Även om Rocafort har många kilo att gå ner (vill från 79 till 70) var han ändå vindsnabb på banan i Vilshärad.

- Det är för att jag läser spelet. Jag har lirat i många år och ser tidigare än svenskarna vad som kommer att hända.

- Förstå då hur snabb han kommer att bli, säger Vasquez.

Hur högt siktar ni?

Rocafort svarar blixtsnabbt:

- Vi vill nå huvudturneringen. Det är därför jag vaknar tidigt och går till gymmet nu. Men vi har mycket, mycket att förbättra.

Rocafort berättar att alla svenskar egentligen lider av samma problem: att de inte klarar att vara superfokuserade på alla viktiga bollar.

- Danne, Calle, Pierre och Viktor…det är samma sak. De kan spela superbra, men så tappar de spelet och på WPT har du inte råd. Du måste vara helt inne i varje boll, annars är det kört. Svenskarna är för mycket upp och ner.

Han har även en lång lista på saker som partnern Simon måste förbättra, saker som håller i Sverige, men som inte räcker på den högre nivån.

- Därför är det så bra att Caye är på mig hela tiden även här. Fastän vi vinner så får jag hela tiden höra att det där inte hade funkat på WPT.  Det är så man utvecklas. Är det tufft att spela med Caye? Svar ja. Men blir jag bättre av det? Svar ja.

Cayetano och Simon står över nästa WPT i Madrid. De bedömer att situationen är för instabil och väljer därför att helt lägga krutet på nästa SPT i Trelleborg.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk