"Därför vill vi inte arrangera SPT"

Stora klubbar vägrar att arrangera SPT-tävlingar. Anledningen: för hårda krav från förbundet. ”Vi kommer inte att göra det under dessa premisser”, säger Hanna Andersson, hallchef för Halmstad Padelcenter.

I helgen gick anmälningstiden ut för föreningar att ansöka om att få arrangera tävlingar på Swedish Padel Tour.

Kort därefter gick förbundet ut och förklarade att bara åtta klubbar hade sökt. Vilket är väldigt få, med tanke på att det är åtta tävlingar det handlar om.

Förbundet efterlyste fler ansökningar. Men när Padelfeber kollade runt visade det sig att flera tunga aktörer, som varje år brukar arrangera större tävlingar, valt att inte ansöka. Det handlar om Padelcrew i Helsingborg, Halmstad Padelcenter, Växjö Padelcenter samt PDL.

Och skälen är desamma: förbundet har ställt för höga krav.

- Om man ser till vilka krav som förbundet sätter på arrangören utan att ge något tillbaka så känns det inte så lockande. Då väljer vi hellre att arrangera egna tävlingar, säger Marcus Eriander, hallchef på PC.

- Förbundet skickar ut en lång kravlista utan att säga vad de själva ska bidra med. Arrangörerna får knappt dra in egna sponsorer, säger Hanna Andersson.

Padelfeber har tagit del av förbundets kravlista. Som bland annat innehåller:

Sanktionsavgift på 5 000 kronor.

Prispengar på totalt 24 000 kronor.

- Redan där ligger du 29 000 back. Lägg till banhyror och personalkostnader så är det ganska mycket pengar som måste in. Jag kan tycka att om man äger en tour och drar in spons på den så är det rimligt att det är förbundet som ska stå för prispengarna, säger Eriander.

Hanna Andersson säger att förbundets kravlista kom som en liten chock.

- Ändå tog vi inget förhastat beslut. Vi funderade i ett par veckor och vägde för- och nackdelar och kom fram till att det inte är värt det.

Både Eriander och Andersson säger att de egentligen vill arrangera SPT-tävlingar, men att förutsättningarna då måste ändras.

- Min uppmaning till förbundet är att ha örat mot rälsen och att föra en dialog med hallägare och föreningar. Vad kan förbundet göra? Vad är era tankar och idéer. Förbundet äger touren – och då tycker jag också att vissa motkrav är rimligt, säger Eriander.

Är SPT rent av touren i fara?

- Ja, det tror jag. Jag vet inte vilka som ansökt, men risken är att de som gjort det inte vill göra det igen under dessa premisser, säger Eriander.

- Kvaliteten på touren är absolut i fara när erfarna arrangörer inte vill vara med, säger Andersson som fortsätter:

- Det är allmänt känt att tävlingar inte är en ekonomisk vinst. Men vi har ändå alltid velat arrangera SPT ända sedan 2015, för vi bryr oss om sporten. Men när man nu ska gå ytterligare 30 000 back så är det inte värt det.

Ska Rmavbild 2020 01 27 Kl 190136Claes Dickens ska ta upp den här frågan på förbundets styrelsemöte redan i morgon.

Claes Dickens är ordförande i förbundets tävlingskommitté och den som skrivit under kravlistan. När han av Padefeber nås av föreningarnas kritik säger han:

- Jag har fått höra detta själv i dag också efter samtal. Och det är möjligt att kravlistan är för hård.

Är det något ni i styrelsen kommer att ta upp?

- Ja, detta är en styrelsefråga och vi har styrelsemöte redan i morgon. Jag kommer personligen att ta upp det. Vi har just nu en väldigt jobbig situation i styrelsen där vi går kort på folk, men det är bara att kavla upp ärmarna. Det är mycket som måste göras, men det är knappt vi i styrelsen hinner med oss själva just nu.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk