Han tar över som ordförande i förbundet

Vid årsmötet i mars tar Tomas Andersson, 55, från Malmö över som ny ordförande i Svenska Padelförbundet. ”Jag har inget trollspö – men det finns många idéer för hur vi ska förbättra läget”, säger han.

Under en tid har styrelsen för padelförbundet på grund av flera orsaker jobbat med för lite folk. Men vid årsmötet i mars är det nytt blod på väg in.

Valberedningen har presenterat sina förslag och kring de flesta positioner finns det inga motkandidater.

Det betyder att det redan nu är klart att Tomas Andersson blir ny ordförande – och därmed en maktfaktor inom svensk padel.

- På ett personligt plan var det hedersamt att få frågan. Jag har också uppfattningen att jag kan tillföra och hjälpa padeln med tanke på de utmaningar vi har i närtid.

Vem är Tomas Andersson?

- På gott och ont är jag en före detta elitspelare i tennis med både förenings- och tränarbakgrund. Jag är en hårt arbetande person, men vill nog också beskriva mig som både humoristisk och rättvis.

Så det är ingen dysterkvist som nu tar över ordförandeklubban?

- Nej, verkligen inte. Jag ser gärna att det arbete vi har framför oss görs med glädje. Jag är också prestigelös. Men även om jag är vördnadsfull och ömjuk inför allas historia så är det ovidkommande vad avser framtiden. Det vi ska göra framöver är det som är intressant.

- Jag är också en tålmodig person och ser hellre att vi tar ett halvt steg snett framåt än inget steg alls.

Vad är padelförbundets utmaningar i närtid?

- Sporten växer så det knakar och vi har haft en icke fulltalig styrelse. De som suttit där har fått lägga ner orimligt mycket tid och ibland fått sträcka sig utanför sin kompetenszon. Det har också gjort att man inte haft kraft att blicka framåt och uppåt, utan fått lägga ner all kraft på att hålla bordet rent.

- Att hamna i den situationen när antalet klubbar, hallar och spelare växer är olyckligt. Intressenters väntevärde ökar för varje dag och det har inte funnits resurser att möta detta.

Tomas Andersson är noga med att påpeka att det han säger i denna intervju är sagt som privatperson och att han vill vänta tills han formellt är vald innan det kan ses som en officiell programförklaring.

- Vi behöver ett andrum att analysera situationen. Vi måste identifiera kompetenser och begåvningar, dels de som blir kvar i styrelsen men också komplettera med det som tillförs till styrelsen. Vi ska hitta vår laguppställning och definiera våra ansvarsområden.

Tomas Andersson säger att han är beredd att göra ett hårt jobb, men att han inte ska ses som någon frälsare med övernaturliga krafter.

- Jag har inget trollspö. Men med ett gott mått av energi och med ett antal nya ögon utifrån kommer vi att ha många goda idéer att förbättra läget. Även om förbundet inte är någon jättesjuk patient så finns det stor förbättringspotential.

Var det lätt att tacka ja eller fick du fundera länge?

- Jag fick fundera, helt klart. Jag vet att det är mycket arbete som ska göras och att folk inte står längs gatan och applåderar. Men samtidigt är det en vansinnigt stimulerande uppgift. Sporten formas och växer med en härlig nybyggaranda. Ett existerande förbund där allt sitter hade inte alls vart lika tilltalande.

Vad tycker du att vi mer bör veta om Tomas Andersson?

- Jag är en digitalt ljusskygg person. Jag finns till exempel inte på Facebook.

Varför inte?

-  En självbevarelsedrift. Jag motstår frestelsen. Jag befarar att jag hade tillbringat alldeles för mycket tid där annars.

Här är valberedningens förslag på den nya styrelsen för Svenska Padelförbundet:

Ordförande (nyval, 2 år) - Tomas Andersson, 55, Malmö PK

Ledamot (nyval, 2 år) - Kristina Diné, 59, Helsingborg RK

Ledamot (nyval, 2 år) - Maria Agrell, 48, Padelverket SK

Ledamot (nyval, 2 år) - Kent Persson, 49, Örebro PK

Ledamot (fyllnadsval,1 år) - Christer Trägårdh, 57, PDL Linköping

Suppleant (nyval, 2 år) - Emil Jungåker, 36, Jönköping PK

Suppleant (fyllnadsval, 1 år) - Mari Andersson, 34, PDL Göteborg 

Om suppleantplatserna finns det utmanare. Det har inkommit nomineringar av Rouzbeh Valizadeh, David Gelinder och Tobias Ågren. Där kommer det att ske en omröstning om platserna.

Kvar i styrelsen sedan tidigare blir Per Carlsson och Peter Larsson.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk