Debatt: Vi har alla ett ansvar för säkerheten

Tom Johansson är padelansvarig på Unisport. I en debattartikel skriver han som säkerhet och ansvar. Ett ansvar vi delar: leverantörer, hallägare och spelare.

Många av oss har läst om den mycket allvarliga olyckan i Skellefteå som hade kunnat sluta så illa. Vilket har lett fram till en debatt och att viktiga frågor lyfts. Bland annat vad vi kan göra för att minska risken för riktigt allvarliga olyckor – eller till och med dödsfall.

Nu väljer en padelhall i Luleå att ta bort all sin reklam från sina banor, vilket jag tycker är helt riktigt. Ända sedan dag 1 har våra banleverantörer från Spanien, med lång erfarenhet av padel, informerat oss om detta problem: att klistermärken på glas kan innebära livsfara. Jag ska förklara varför.

När ett glas går sönder i padel splittras det i små kuber på en millisekund. Glaset är designat för att göra precis så, allt för att förhindra skador. Visst, vi kan skära oss på dessa kuber också – men i jämförelse med större skivor och skärvor är det betydligt bättre.

Vad händer då när man klistrar upp reklam på glasen?

Hallägare gör detta för att det är en intäkt för hallarna, i vissa fall en väldigt stor intäkt. Sponsorerna vill synas och man syns bäst på banorna. Helt logiskt.

Men klistermärkena förhindrar glaset att fungera som det är designat att göra. Klistermärken håller ihop alla kuber så att det faller som en stor skiva eller skärva.

Ett glas på en padelbana väger över 100 kilo. En skiva glas kan väga allt mellan 1-30 kilo (fri uppskattning beroende på storlek). Om vi spelare kommer under en sådan fallande bit kan precis vad som helst hända.

Vad bör då hallägare göra? Vår rekommendation är att inte ha några klistermärken alls. Men samtidigt måste vi titta på Spanien, som fungerar som en förebild inom padeln. Där är det vanligt med klistermärken upp till knähöjd – men väldigt ovanligt högre än så.

Hallägare kan även välja att skriva tunn text och inte använda stora, fyrkantiga klistermärken i toppen av ett glas.

Vi leverantörer av banor har en stor skyldighet att informera hallägare om just sådana här saker. För i dag öppnar hallar med ägare som kommer från helt andra bakgrunder och kanske helt saknar erfarenhet av padel (vilket i sig är fantastiskt – hur många andra sporter har det så?).

Vi leverantörer har skyldigheter. Hallägare har också skyldigheter. Men även alla vi som spelar har skyldigheter. Vi måste alla hjälpas åt för vår säkerhets skull.
Det finns spelare som satsar med full kraft rakt in i glasen regelbundet. Ibland tror man att de placerar sig fel medvetet, bara för att få kasta sig in i glaset en gång till.

Snälla, lägg ner det. Visst, det är tillååtet. Och banorna ska tåla det. Men det är inte en del av ett normalt padelspelande och man har ingen fördel av det. Däremot ökar det risken att något ska hända med glaset.

Till oss som spelar: respektera glasen!

Till er som ser till att vi kan spela: ska det sättas klistrad reklam – sätt klistermärkena lågt.

Tom Johansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk