"Vi måste leva upp till allas förväntningar"

Bela och Sanyo. Två legender parar ihop 2021. I en stor intervju för spanska tidningen Marca talar de äntligen ut om sitt projekt tillsammans: ”Jag står för soliditet – Sanyo för magi”, säger Bela.

I slutet av säsongen började det läcka ut att Fernando Belasteguin var beredd att avsluta projektet med Agustin Tapia. Det var uppenbart att paret inte fann harmoni när Bela inte var bekväm i rollen som forehandspelare.

Något han nu erkänner i intervjun med Marca.

- Jag var tydlig med Tapia att vi var två backhandspelare och efter andra omgången på Sardinien blev det klart för oss båda att vi var tvungna att leta nya partners, säger Bela.

Det var då Bela och Tapia var nära att förlora mot José Rico Dasi och Ernesto Moreno.

Lite ironiskt slutade ändå äventyret på Sardinien med att de vann hela tävlingen. Men insikten stod ändå fast och Bela började leta ny partner. Han vände sig till Daniel ”Sanyo” Gutierrez.

- Mitt första alternativ var Sanyo, som jag anser vara bäst i världen i den positionen, säger Bela.

Sanyo säger:

- Vi har pratat om det tidigare år, vi ser padel väldigt lika. Jag fick ett samtal från Bela som sa att vi tillsammans skulle kunna slåss ordentligt. Vi har alltid väntat på det här så jag tänkte inte mycket när han ringde mig. Det fanns andra alternativ, men det här övertygade mig direkt.

Bela får frågan av Marca om hur det var att försöka bli forehandspelare bredvid Tapia.

- Efter 26 år på andra sidan blev jag uppmuntrad och allt hände väldigt snabbt. Jag och Tapia vann redan vår andra turnering och avslutade året med att vara fyra på rankingen. Men i år började jag inse att det inte skulle räcka till.

Sanyo får frågan om varför han väljer att gå ifrån Franco Stupaczuk:

- I slutändan ser vi inte spelet lika. Vi hade svårt att spela bra. Vi var ofta nära att göra det, vi hade kunnat spela bättre, men vi hade också kunnat gå sämre eftersom vi led mot många par. Vi var inte solida och det är inget jag gillar. Han är ung och kommer att växa, men jag har få år kvar och måste använda dem.

Sanyo svarar även på frågan hur han tycker att padel är på väg att utvecklas.

- Generellt ser vi en ny generation pojkar som är skolade enbart för padel. Vi veteraner har utbildats i olika sporter. Särskilt Lebron och Galan inför ett nytt sätt att spela. Det går allt snabbare. Jag och Bela kan anpassa oss till alla förhållanden, även om vi drar nytta av långsammare banor.

Bela erkänner i intervjun att han redan 2019 hade funderingar på Sanyo, men att han då avstod på grund av att han hade stora problem med sin armbågssena. Han kände att han inte klarade av backhandpositionen. Men när senan läkte och när han gick tillbaka till backhand insåg han att han än en gång kunde täva med alla.

I Argentina har det alltid funnits en önskan om att ni ska spela ihop. Har ni också haft den?

- Ja, det är väldigt kul att jag vid 42 års ålder har möjlighet att spela med någon som Sanyo. Engagemanget och ansvaret är stort. Jag måste leva upp till förväntningarna och jag tror att motståndarna kommer att spela mycket på mig, säger Bela.

- För detta kommer jag att träna mycket fysiskt, taktiskt och mentalt.

Sanyo svarar också:

- Många spelare uppmuntrade mig att spela med Bela och jag tror att saker händer när de måste. Alla ser känslan i vårt spel och att vi förstår padel på liknande sätt.

Vad kan ni bidra med till varandra?

Bela:

- Soliditeten. Och Sanyo magin, de spektakulära slagen. Jag tror att jag alltid har bidragit med soliditet till mina partners.

Sanyo:

- I Bela söker jag säkerhet och erfarenhet som gör att jag kan vara fri. I tidgare par har jag burit kaptensbindeln. Med Bela blir det annorlunda.

De berättar också i intervjun hur de tänker sig att träna. Sanyo förklarar att i princip allt är ordnat.

- Vi har turen att ha direktflyg Valladolid-Barcelona. I början åker vi tillvarandra. När vi är i Barcelona tränar vi med Miguel Sciorilli och när Bela kommer till mig tränar vi med Claudio Gilardoni.

Vad är målen med 2021?

- Det krävs av oss att vi är nummer ett. Vi har åtagit oss att arbeta hårdare än någonsin. Och vi vet att om vi gör det kan vi sträva efter allt, säger Bela. Jag hoppas att jag fram till den sista dagen i karriären har den pressen.

Sanyo:

- Jag har alltid tänkt på att jag vill vara bäst och med Bela behöver du inte fundera på vad han tänker på. Varje gång jag åker till en tävling har jag packat väskan för att åka hem på söndagen.

Johan Håkansson

 

 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk