Så blir den nya touren i Sverige

En stängd tour med elva svenska toppspelare. Resten fylls ut med WPT-spelare. Nu har Euro Finans presenterat ramarna för den nya touren.

Vid en presskonferens via Teams presenterade Euro Finans den nya touren Euro Finans Invitational. Det blir åtta deltävlingar, förmodligen alla i Sverige, med start någon gång i början av mars.

Elva svenska spelare har förbundit sig att spela samtliga deltävlingar: Daniel Windahl, Calle Knutsson, Simon Vasquez, Cayetano Rocafort, John Larsson, Pablo Figueroa, Sofia Arvidsson, Baharak Soleymani, Amanda Girdo, Anna Åkerberg och Ajla Berham.

Tanken är att alla svenskar ska paras ihop med WPT-spelare. Med ett undantag: Sofia Arvidsson och Baharak Soleymani spelar tillsammans.

- Vi behöver den utmaningen. Vi har ännu inte förlorat tillsammans och det här är precis vad vi behöver.

Den första deltävlingen lär spelas på Frihamnen i Göteborg och ska streamas. Tanken är att det ska vara betalstream.

Tävlingarna kommer att innehålla två grupper med tre lag i varje på herrsidan och en grupp med fyra lag på damsidan. Det blir gruppspel på löragen och sedan följt av semifinaler och finaler på söndagen.

Prispengarna blir 2 000 euro till segraren, 1 000 euro till tvåan och sedan 500 euro till semifinalisterna.

Tanken är att paren ska ligga fast för touren hela året.

- Så blir det om det inte uppstår skador.

Exakt hur paren blir har skett i samråd med spelarna. De svenska spelarna har fått föreslå partners, men arbetet har skötts av Euro Finans.

Troligt är i alla fall att spelare som Miguel Yanguas kommer att vara med. Även underbarnet Claudia Jensen lär vara ett av namnen. Hon är född 2005 men har redan spelat huvudturnering på WPT:

Hur gjorde ni urvalet av de svenska spelarna?

- På herrsidan gick vi strikt efter rankingen och valde de sex högst rankade. På damsidan var det lite klurigare. Men vi valde de fem spelare som vi tycker uppfyller våra kriterier.

Hur har reaktionen varit bland de spelare som inte fått inbjudan?

- Jag har personligen inte blivit kontaktad, men det är väl som i fotboll. De elva på planen är nöjda. De som inte får spela är missnöjda.

Daniel Windahl, som närvarade vid presskonferensen, var tydlig med att det kan bli så att han prioriterar bort SPT i år.

- Det är den här touren och WPT som ligger högst i prio. Och jag måste se över planeringen väldigt noga. För mycket turneringar är väldigt farligt.

Just att touren kan bli en konkurrent till SPT är intressant, eftersom Euro Finans ännu är huvudsponsor åt Padelförbundet. Ett avtal som sträcker sig minst till 2023.

- Vi ska ha ett möte med förbundet under januari där vi får diskutera saken, säger Pierre Jarlskog, Euro Finans.

Däremot kommer inte Euro Finans Invitational ta hänsyn till SPT när man sätter sitt spelschema.

- Nej, vi kommer att gå efter WPT och FIP-tävlingar och se till att det inte krockar. Men förhoppningsvis ska det inte krocka med SPT, säger Reza Dehesjoo.

Ännu är det inte klart vilka spelorter det blir, men Stockholm, Göteborg och Helsingborg nämns som platser som är klara.

Vad som står i spelarnas kontrakt är att de inte får medverka i någon konkurrerande tour. Det betyder att ingen av dessa elva spelare kommer att spela en eventuell America Padel Tour-tävling i Sverige till hösten.

Euro Finans Invitational planerar i första hand tre år fram i tiden. 

2023 går toppspelarnas avtal ut med World Padel Tour. Efter det kan kartan vara helt omritad för hur den professionella världspadeln ser ut.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk