Därför kommer världsstjärnan till Sverige

Varför var en av världens bästa spelare genom tiderna vilse i Gnarp mitt i vintern? Och varför kommer världsspelaren Patty Llaguno till Sverige i januari? Allt hänger ihop - och är en riktigt bra historia.

Den 12 januari arrangerar Studio Padel två uppvisningsmatcher på Arena Frihamnen i Göteborg.

Simon Vasquez och Cayetano Rocafort möter Pablo Figueroa och John Larsson.

Men det är dammatchen som sticker ut:

Världstian Patricia ”Patty” Llaguno kommer för första gången till Sverige och ska spela i par med Amanda Girdo, årets stora stjärnskott på den svenska padelhimlen. På andra sidan nätet står Sofia Arvidsson och Antonette Andersson.

För att förstå hur Llagnuo hamnar i Göteborg för denna match måste vi faktiskt backa två år i tiden.

Då befann sig nämligen Fredrik Nordin, en av personerna bakom Studio Padel, i Madrid för att titta på Mastersslutspelet.

- Jag hade fått ett tips om att Bela och Lima skulle träna på Sanset. Så jag åkte dit för att titta. Efter deras träning började vi surra lite.

Då såg Nordin en dam spela – på ett sätt som gjorde honom alldeles tagen.

- Det sken om henne. Då kom Lima fram till mig och sa: ”Du vet vem det där är va?”.

Sedan berättade Lima att damspelaren var Neki Berwig, en av världens största padelspelare genom alla tider. Före detta världsetta och dessutom coach till Pablo Lima i det brasilianska landslaget.

Den orädde Nordin väntade ut hennes träningspass och gick helt enkelt fram och frågade om han inte kunde få boka en lektion av henne. Jodå, det gick utmärkt.

- Kom klockan nio på morgonen. För sedan ska jag träna Patty och Eli, blev svaret.

Neki Berwig var nämligen coach åt Patty Llaguno och Eli Amatrian, ett av världens bästa par.

- Det var för övrigt den bästa träning jag har haft. Sättet hon förklarade saker på var helt otroligt. Jag var helt fascinerad av henne. Hon visade hur man spelar padel med hjärnan.

Mötet slutade med att de lade till varandra på Whatsapp och höll kontakten.

Till sist föreslog Fredrik Nordin att Neki Berwig skulle komma till Sundsvall och hålla lektioner. Hon tackade ja direkt, vilket i sig är ännu en bra historia. För Berwig pratar inte bra engelska och när hon efter flygresan till Stockholm skulle ta buss upp till Sundsvall gick det lite på tok.

- Jag fick ett mess där det stod ”Nu är jag här”. Då hade jag väntat på busstationen i en timme och där fanns ingen Neki, säger Nordin och skrattar.

Världsspelaren hade nämligen klivit av i Gnarp – mitt i kolsvart vinter.

Som tur var fick hon skjuts de drygt fyra milen till Sundsvall och kunde där hålla en träningsvecka som blev väldigt uppskattad.

- Folk var lyriska.

Ska Rmavbild 2020 12 22 Kl 195847Neki Berwig tillsammans med Patty och Eli.

Den nyfunna vänskapen ledde till att Fredrik Nordin besökte Madrid och då blev hembjuden till Neki Berwig. I samband med det besöket fick han spela en match mot Patty och Eli.

- Eli pratar inte engelska, men Patty har bott i USA så det blev att jag pratade med henne, säger Nordin.

Vilket ledde till en ett års lång konversation på Whatsapp. De båda har hela tiden haft tanken att kunna hjälpa varandra och när Studio Padel började planera för en uppvisningspadel i Göteborg i januari var Patty Llaguno det första namn som dök upp.

- Hon svara ja direkt. Hon är en sådan fantastisk människa. Så supertrevlig.

Och Amanda Girdo behövde i sin tur inte lång betänketid på frågan om hon ville spela med en av världens bästa damspelare.

Matcherna spelas den 12 januari på Arena Frihamnen i Göteborg och kommer att sändas av Studio Padel.

- Det blir riktigt roligt att liksom starta säsongen. Det blir ju årets första matcher, säger Nordin.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk