Varför fungerar inte din bandeja i match?

Varför är din bandeja bra på uppvärmning eller vid korgträning – men inte i match? Förmodligen för att du slarvar eller struntar i något av dessa tre steg.

Det görs nu många bra instruktionsvideos för padel. Inte minst av förbundskapten Andréas Johansson, som via sin Youtubekanal sprider massor av kunskap. Där kan man lära sig mycket av grunderna i padel.

Hittade också detta utmärkta klipp som ger tre väldigt bra tips för att du ska få en bättre bandeja.

Vilket är det tydligaste och snabbaste sättet att se om det är ett proffs eller en amatör som spelar padel?
Jag skulle vilja säga hur snabbt det tar för spelaren att förbereda sitt slag.

Den glada amatören reagerar sent, vilket får till följd att positionen och balansen inte är särskilt bra när slaget utförs.

Proffset, däremot, förbereder sig både noga och blixtsnabbt – även på de enklaste bollar. Och är därför i perfekt position och balans i slagögonblicket.

Den här korta instruktionsvideon tar fasta på just det, för det finns inget annat slag där den tidiga förberedelsen är viktigare än just bandejan.

 

De tre stegen som tas upp är:

1) Tidig förberedelse. Så fort du ser att motståndaren ska slå en lobb - börja agera! Helst innan motståndaren träffar bollen. Upp med racketen i slagläge, sidan mot nätet och gör dig beredd att röra dig bakåt.

Amatören står kvar med racketen nere ”i hölstret” och börjar lunka bakåt när lobben kommer, oftast med racketen kvar nere i höftnöjd.

 

2) Rör dig snabbt bakåt så att du hinner i en position med kroppen bakom bollen. Fortfarande hela tiden med racketen i slagläge och sidan mot nätet. Rörelsen bör ske med snabba, intränade steg. Detta gör att du kan slå bandejan med träffen framför kroppen. Det ger dels ett bättre slag, men gör det även mycket lättare att röra dig framåt för att sedan täcka nätet på nytt.

Amatören backar oftast för sent, med magen mot nätet och racketen nere. Detta gör att träffen oftast är i linje med kroppen eller till och med bakom. Amatören har inte sällan bakåtvikt när bandejan slås, vilket gör att rörelsen framåt blir svår.

 

3) Få bra djup i bandejan och rör dig snabbt fram mot nätet igen och gör dig beredd för nästa slag med ditt racket i bra position framför bröstet.

Amatören har förmodligen blivit kvar vid servelinjen och ger på så sätt bort sin nätposition, vilket skapar stora problem för laget. Eller är man för sent fram och öppnar alla tänkbara ytor.

 

Alla tre punkter har en gemensam nämnare: att reagera blixtsnabbt på att det är en lobb som kommer. Ju snabbare du reagerar desto större är möjligheten att få ihop alla tre punkter.

Videon går inte igenom tekniska aspekter med bandejan. Men där har Padelfeber tidigare haft ett utmärkt avsnitt i sin Padelskola.

Hur du slår en perfekt bandeja.

Annars kan man alltid njuta av Uri Botello - som i dag har en av världens vackraste och bästa bandejas. Den tidiga och tydliga förberedelsen. Den perfekta tekniken. Poesi.

 

Johan Håkansson

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk