Helsingborgs juniorsatsning bara växer och växer

För tre år sedan startades ett juniorprojekt i Helsingborg. Padelfeber besökte Helsingborgs Racketklubb för att se det imponerande resultatet.

När Padelfeber släntrar in i en av Sveriges allra äldsta padelcenters möts vi av en intensiv aktivitet.

På fyra banor drillas juniorer som alla vill något med sin padel. Alla vill bli duktiga och de sporrar varandra mot nya nivåer.

På två av banorna körs övningar med tränare. På de övriga två blir det matchspel. Alla roterar runt och får gå igenom samtliga stationer innan träningen är över.

- Två gånger i veckan kör vi. Tisdagar och torsdagar. Och alla vet att det alltid är bra träning, säger Calle Larsson, som var med och drog igång allt för tre år sedan.

Ska Rmavbild 2019 09 05 Kl 094922Ledaren Calle Larsson hälsar de ungdomar som kommit till träningen välkommen och bockar av antalet.

Det gör att även talanger från grannstäder reser till träningen. För de vet att det alltid blir bra sparring mot jämnåriga.

Det som bedrivs på Helsingborgs Racketklubb är ett resultat av flera faktorer.

Dels finns en hallägare, Anders Mattsson, som prioriterar ungdomsidrott och som varit beredd att avsätta banor för verksamheten. Dessutom finns eldsjälar som har varit beredda att driva projektet framåt.

Ledarna Calle Larsson och Fredrik Bengtsson startade det som kallas för ”Helsingborgs Racketklubbs juniorsatsning”. De bjöd in de ungdomar som kommit lite längre i sin padel och som hade viljan att utvecklas.

Ska Rmavbild 2019 09 05 Kl 094909Anders Matsson och Jörgen Windahl planerar dagens pass. Det blir övningar på två banor och sparring på två.

Anders Mattsson, ägare till Helsingborgs Racketklubb, minns hur allt drog igång.

- Det började ju med några få killar. Sedan kom några tjejer med och sedan har det spridit sig. Det blir större och större och ser du på träningen i dag så kommer det spelare från Löddeköpinge, Malmö, Ängelholm och Båstad. De vet att de får ett bra motstånd om de kommer hit.

Just den här dagen saknas de ordinarie tränarna av olika anledningar. Då hoppar Mattsson själv in som en av instruktörerna. Den andra tränaren blir Jörgen Windahl, pappa till en viss Daniel, och själv en av världens bästa tennisspelare en gång i tiden.

Ungdomarna suger i sig av kunskapen, Jörgen Windahl predikar gång på gång att inte stå rak i benen.

- För mig är ungdomsidrotten tjusningne. Det låter som en klyscha, men jag kan med hjärtat säga att det är vad jag brinner för. Här kommer en fotbollstjej och börjar med padel. Efter ett par års träning kan hon spela junior-VM i padel. Jag tycker det är häftigt.

Ska Rmavbild 2019 09 05 Kl 094943Med stor inlevelse coachar Jörgen Windahl junioren Ester Nilsund

Ja, apropå junior-VM.

Sverige skickar för första gången ett officiellt lag till ett junior-VM med full backning av förbundet. Det avgörs i Valencia och av de 24 spelare som togs ut är sju sprungna från den verksamhet som startades för tre år sedan på Helsingborgs Racketklubb.

- Det är ju ett bevis på att vi inte gör det helt fel, säger Mattsson och ler. Det är givetvis jätteroligt. Men förutsättningarna finns här och har de bara viljan och fokuseringen går utvecklingen fort.

Helsingborgs juniorprogram har även införlivat mental träning, kostrådgivning och fysträning och har även ordnat träningar med förbundskapten Andréas Johansson för de som kommit längst.

Ska Rmavbild 2019 09 05 Kl 101754Hanna Knutsson i mitten åker från Båstad för att träna i Helsingborg. Här tillsammans med Maja Eriksson, Emilia Håkansson och Hedda Nordin.

- Det är Calle, Fredrik och Andréas som ska ha cred. Jörgen hoppar bara in i dag men är såklart en fantastisk stand in, säger Mattsson.

I dag är fler och fler klubbar som börjat bedriva riktigt bra ungdomsverksamhet och det visar bara att det går utmärkt – bara viljan och hjärtat är med. Alldeles oavsett medlemskap i Riksidrottsförbundet eller inte.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk