Det här har utvecklats till en tragisk fars

EM i Portugal närmar sig. EM i Rom likaså. Det här håller på att utveckla sig till en fars som ingen vet slutet på. Allt vi kan göra är att bäva, skriver Johan Håkansson.

Padelfeber har tidigare skrivit flera artiklar i ämnet – men väljer ändå att ge en kort bakgrund.

VM i Paraguay blev på många sätt ett fiasko där kulmen var att man inte ens lyckades genomföra herrfinalen mellan Argentina och Spanien, något som måste ses som padelns svartaste och mest pinsamma stund.

I samband med detta VM skulle även en ny styrelse för FIP, det internationella förbundet, väljas. Många europeiska länder valde att backa upp en portugis som ny president.

Men det blev i stället italienaren Luigi Carraro som blev president, uppbackad av länder i Sydamerika i första hand.

Ska Rmavbild 2019 09 12 Kl 202319Luigi Carraro, president i FIP, som vägrat erkänna EPA som legitim organisation.

Det direkta resultatet blev att en rad europeiska länder, däribland Sverige, Spanien och Portugal, gick ihop och bildade ett europeiskt förbund, EPA, med uppgift att ta tillvara Europas intressen.

Tanken var att EPA och FIP skulle samverka – men det gick inte.

Faktiskt inte alls. FIP har rent av vägrat erkänna EPA som en legitim organisation.

Ska Rmavbild 2019 09 12 Kl 202629

Länderna i blått - medlemmar i EPA. 

Vilket lett till en absurd situation. EPA tänker för första gången arrangera Europamästerskapen. Men eftersom FIP inte erkänner något EPA så tänker de arrangera EM som de tidigare har gjort. Båda organisationerna har valt exakt samma datum, 3-9 november. FIP har valt Rom som spelplats. EPA har valt Lissabon.

Detta är alltså bakgrunden.

Sedan dess har vi alla väntat på vad som verkligen kommer att ske i november. Vilka länder kommer att spela FIP:s EM och vilka kommer att välja EPA:s? Det har ju varit den stora frågan.

Två starka europeiska länder, Italien och Frankrike, har inte anslutit sig till EPA – därför blir det också logiskt att de väljer att spela FIP:s.

Men i övrigt verkar alla andra (Holland och Storbritannien osäkra kort) välja Lissabon.

Game over, alltså?

Ett mästerskap med 2-4 länder är ju liksom inte mycket att komma med. Och vad är ett EM värt utan de två överlägset bästa länderna Spanien och Portugal?

Nejdå, FIP har valt motsatt väg. Organisationen verkar nu ta full strid och har inom loppet av två dagar presenterat två häpnadsväckande nyheter.

Den första var att Sky Sports ska direktsända EM i Rom. ”Första gången någonsin ett internationellt TV-bolag direktsänder padel”, som FIP basunerade ut nyheten.

Ska Rmavbild 2019 09 12 Kl 202719FIP:s stora nyhet som släpptes igår.

Sedan om det är hela tävlingen, eller 30 sekunder, som Sky ska sända framgår inte. Men nyheten var ändå stor.

Och i dag kom nästa spektakulära tillkännagivande från FIP. De publicerade ett brev från den europeiska olympiska kommittén, som meddelar att man ämnar närvara i Rom för att studera den nya sporten.

Alla förstår vad det betyder. Padelns största dröm är ju att bli olympisk idrott.

Men den stora frågan har liksom blivit hängades där i luften: vilka länder ska egentligen delta i Rom? 

Att FIP verkar göra precis allt som står i deras makt att verka handlingskraftiga står klart, men detta är ju på väg att bli en tragisk fars. Tänker organisationen verkligen in i det sista låtsas om att allt är som vanligt? Det är absurt.

För vad händer om Sky verkligen ska sända från Rom, med europeiska olympiska kommittén på läktaren, och endast 3-4 länder är på plats? Det vore snarast en katastrof för sporten. Anseendet skulle raseras. 

Padelfeber har de senaste dagarna verkligen ansträngt sig för att få fram vilka länder som FIP kan garantera ska delta i Rom, men det är tystnad. Ungefär som att vänta på valet av en ny påve. Kanske kommer det vit rök ur skorstenen så småningom.

EPA har valt att hålla sig lugna så här långt. Representanter utlovar ett slagkraftigt EM, med alla EPA-länder på plats, med Spanien och Portugal i spetsen. Sverige har också valt att vara lojala med den nya organisationen och skickar därför sina landslag till Lissabon i november.

Vi padelälskare kan bara beskåda denna opera, detta vämjeliga skådespel som skadar sporten allt mer för varje dag som går. Jag har pratat med paddlare från flera olika länder i går och i dag och alla känner samma olust för hela situationen. 

För den stora frågan återstår ju: vad händer efter EM i Rom och Lissabon?

Kan dessa pampar i kostymer och slipsar sätta sig ner och enas om en gemensam framtid? 

Knappast. Det är snarare revolution i luften. För nuvarande situaton är absolut ohållbar.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk