Bomben: fyra juniorer tas ut i EM-truppen

Här är den svenska EM-truppen. Och den innehåller fyra juniorer. "Vi måste börja nu", säger förbundskapten Dani Dios.

Dani Dios följde SM på plats och tillsammans med Andréas Johansson valde de efteråt att ta det vågade och ganska radikala beslutet.

För att Sverige ska bli en starkare padelnation inom en snar framtid måste nuet offras en aning. Därför har förbundskaptenerna tagit ut två juniorer på herrsidan och två på damsidan.

Den kompletta svenska truppen ser ut så här.

Herrsidan:

Backhand: Daniel Windahl, Calle Knutsson, Viktor Stjern, Olle Andersson (junior).

Forehand: Simon Vaquez, Pierre Bonfré, Pablo Figueroa, Gustav Eriksson (junior).

Damsidan:

Backhand: Sofia Arvidsson, Baharak Soleymani, Emmie Ekdahl, Smilla Lundgren (junior).

Forehand: Antonette Andersson, Anna Åkerberg, Åsa Eriksson, Amanda Girdo (junior.

I damlaget har både Billie Gajic och Ajla Behram tackat nej på grund av personliga skäl.

Ska Rmavbild 2019 09 05 Kl 181347Smilla Lundgren - plötsligt i Sveriges EM-lag.

Framför allt på herrsidan finns en rad spelare som kaptenerna nu väljer att ställa över: Anton Andersson, John Larsson, André Schlyter, Filip Svensson, Christoffer Persson...

Dani Dios förklarar hur han har tänkt:

- När jag följde SM hade jag blandade känslor. Det var en underbar energi, men man måste se det ur ett annat perspektiv. Sporten måste bli bättre. Våra spelare är just nu mellan två världar. Och många har begränsade möjligheter med heltidsjobb och familj. Det är svårt att förbättra sig.

- Vi har en plan med förbundet att göra Sverige till en stark nation om 4-5 år och då är det juniorerna som gäller. Vi ska inte vara ett division II-lag som vi är i dag. Vi ska tävla med de bästa länderna.

Dani Dios hoppas att deras beslut med fyra juniorer ska få flera effekter:

- Dels inser många etablerade spelare att deras trygghetszon är rubbad. Det hoppas jag ger önskad effekt. Sedan skickar det signaler till våra juniorer också. De får massor av motivation att börja träna och ta padel väldigt serisöt.

Dani Dios säger att dagens svenska lag är bra nog för plats 6-8 på ett EM, men att det inte är så viktigt om de blir sexa eller åtta. Han siktar betydligt högre än så.

Berätta lite om de juniorer ni har valt?

- Både Olle och Gustav är väldigt ödmjuka och har utvecklats vädligt mycket. Olle är seriös och dedikerad. Han lyssnar och är lite av en förebild av det vi söker. Gustav är från Örebro, vilket är kul. Hans padel är mer begränsad, men han är en kallblodig talang som inte darrar.

- Smilla tränar riktigt hårt och har en bra utveckling. Amanda har spelat en kort tid, men är en komplett dödare på banan. Det är en väldigt intressant spelare.

Vad förväntar du dig för reaktioner från Padelsverige?

- Det blir nog blandat. Några tycker att vi slutligen är inne på rätt spår. Andra tycker nog att vi borde ta ut bästa tänkbara lag för stunden. Men det är vad det är.

Några spelare är nog väldigt besvikna nu. Hur har de reagerat?

- De flesta tog det bra. Några tog det på fel sätt. Men helt ärligt: är dina förväntningar att komma med som fyra i laget är du inte bra nog. Du ska ha ambitionen att vara nummer ett eller nummer två. Och vi kan skilja på sak och person. Det är inga hard feelings med någon spelare.

Dani Dios säger också att han har ett starkt stöd av förbundet att göra det han gör nu.

- De är vädigt glada. Vi vill skapa utveckling hos våra talanger som gör att vi har nått en ny nivå om 4-5 år.

När du tittade på SM i Helsingborg – vad var det egentligen du såg?

- Spelare som spelar med väldigt enkla mönster. De har en plan A och en plan A. När plan A inte funkar har de inget annat att använda. Vi måste nå en nivå på kunnande där vi kan ha många olika taktiker och dessutom älska att vara bak i banan.

- Tidigare på mästerskap har vi förlorat många set med 7-6. Det beror på att vi är bra på att anfalla, men dåliga på att försvara. Utomhus blir det ännu viktigare att kunna försvara.

Fyra reserver har också anmälts och står redo på hemmaplan: Anton Andersson, John Larsson, Matilda Hamlin och Rebecca Nielsen.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk