"Hoppa om du älskar Sverige HEJ! HEJ!"

Sverige har hoppat och älskat sig igenom sitt första riktiga JVM. Resultatet: en sjunde och en tionde plats. ”Verkligen något att bygga på”, säger förbundskapten Andréas Johansson.

Tillsammans med Fredric Bengtsson har Andréas Johansson dragit ett tungt lass för att få ihop ett riktigt och komplett juniorlandslag, med regionsläger och landslagsuttagningar längs vägen.

När de åkte iväg till Castellon i Spanien visste han inte riktigt vad han kunde förvänta sig.

- De här resultaten hade jag direkt tagit på förhand. Trots vår korta tid har vi slagit etablierade padelnationer.

Vad tar du med dig mest?

- Hur spelare har växt under veckan. Om vi hade spelat i början som vi gjort de senaste två dagarna hade vi vunnit mera. Attityden, stämningen och insikten vilket slit som krävs för att få med sig poäng. Det är sjukt häftigt att se.

Andréas Johansson vill särskilt lyfta fram 14-åriga Ella Ho.

- Hon fick sin chans i dag mot Portugal och tog den. Hon kallas bollmaskinen numera. Och hon klarade det tryck det innebär att spela med Tea Hylander och slår Portugals bästa 14-åringar. Det är så häftigt.

Ska Rmavbild 2019 10 19 Kl 171516Aron Heimer och Gunnar Eiriksson har imponerat under veckan.

Ska Rmavbild 2019 10 19 Kl 140913

Amanda Girdo och Izabella von Fielitz fixade segern över Portugal.

Mer?

- Att våra 18-åringar är bra på riktigt. Tjejerna har gått obesegrade genom hela tävlingen och förlorade bara mot två spanska lag i det individuella. Killarna har också varit bra och växt längs resans gång.

Nu är JVM och denna resa över. Känner du att det har varit värt allt arbete?

- För mig personligen: alla dagar i veckan. Vi har dåligt med resurser runt om i Sverige. Ungdomarna vill träna mer, men det finns inte tillgång till banor och så vidare. Men jag hoppas att detta är starten på något. JSM var ett tecken på det och nu kommer alla som varit med här nere att åka hem och berätta hur extremt häftigt det har varit. Jag hoppas att det har tänt en låga.

- Sedan är det annorlunda. Internationell padel är tuff. Det står folk runt banorna och bankar i väggarna. Du måste vara hårdhudad på banan och jag hoppas att vi får med oss den attityden hem till Sverige också.

- Men att vi slår länder som Chile och Portugal trots det lilla vi har gjort – vad ska vi då inte kunna göra om vi får bättre resurser? Och jag är säker på att det kommer ploppa upp mycket spelare nu. Det gäller att fånga in det och sedan skapa internationella erfarenheter.

Andréas Johansson säger att Sverige ligger efter i de yngsta klasserna – men sedan kan hävda sig bättre ju äldre spelarna blir.

- Det är mycket i fysiken det skiljer. Men då hamnar jag åter hos Ella Ho. Att kunna ta petning, efter petning och sedan leverera så när man får chansen. Jag är så imponerad.

Ska Rmavbild 2019 10 19 Kl 183611Ella Ho fick chansen sista dagen och gick tillsammans med Tea Hylander in och spöade Portugals bästa 14-åringar.

Fler som har imponerat?

- 18-åringarna rakt av. Men Amanda Girdo, kanske särskilt. Hon tar ingen skit på banan. Det finns INGET som heter förlora i hennes värld, sedan spelar det ingen roll vem som står på andra sidan. Men flera av de andra ländernas coacher har kommit fram till mig och sagt: era 18-åringar är ju superstarka!

Under hela veckan har vi nåtts av filmer och streamar från Castellon där svenskarna spridit stämning och glädje på arenan. Ramsan ”Hoppa om du älskar Sverige HEJ! HEJ!” har nästan blivit klassisk.

Nu återstår bara frågan hur svensk padel förvaltar den succé som trots allt landets första riktiga JVM var.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk