Norge drabbas också av Padelfeber

För tredje gången avgjordes norska mästerskapen i padel. Mathias Johansson från Moss skriver för svenska läsarna om hur norsk padel mår och utvecklas.

Första padelbanan i Norge såg dagens ljus under sommaren 2012 i Frognerparken mitt i centrala Oslo. Det skulle ta närmare fem år innan den första hallen stod på plats i ett gammal flyghangar på Fornebus gamla flygplats, där finns det tre banor som ägs av bland annat den tidigare ATP Tour-spelaren Christian Ruud.

 

När vi snart avslutar år 2019 finns det totalt 35 banor i Norge och det har blivit genomfört två Norgesmästerskap och i skrivande stund så är det tredje Norgesmästerskapet fullt igång.

På herrsidan så har Fredrik Ask och Michael Geragthy vunnet de 2 tidigare mästerskapen och är storfavoriter till att vinna sitt 3e raka mästerskap.

Ask rankas som Norges bästa spelare och kommer från tennisen där han har fått prova sig på ATP-touren. Ask har också erfarenhet från World Padel Tour, där han har spelat tre stycken Pre-previor.

På damsidan så har vi också ett par regerande Norgesmästare som favoriter, Hege Helle och Anita Westgaard har vunnit 2 av 2 Norgesmästerskap och delar förstaplatsen på Norgerankingen.

Padel växer otroligt fort i Norge, i årets NM är det 144 spelare som

deltar, det kan jämföras mot förra årets NM som hade 90 deltagare.

Vi räknar med att det finns ungefär 1000 aktiva spelare i Norge men det kommer nya spelare hela tiden.

Tar vi Moss Padelklubb, som jag representerar, som ett exempel så har vi gått från 45 medlemmar till 166 medlemmar på bara ett år.

Norge har inte lika stark tennistradition som Sverige men vi ser att det är den social samhörigheten och den låga tröskeln att behärska sporten som gör att padel har blivit så populärt.

2019 startades också en Norsk padeltour för första gången, som har varit en succé och som är ett måste för att sporten skall växa i alla städer.

Norge hade också ett lag med i EM för första gången

I 2020 så vet vi redan att sporten kommer växa då det planeras att bygga över 50 nya banor så det är ingen tvekan om att Norge också har fått Padelfeber.

Mathias Johansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk