Mission impossible - eller dags för bragd?

Dags för bragd? Ja, det är vad som krävs av Sverige i dag.

Sent i går tog sig Sveriges herrar till semifinal genom att slå Danmark i kvarten. Samtidigt tog sig damerna vidare efter seger över Schweiz.

Nu väntar värdnationen Portugal för båda lagen och enligt det schema som kom ut under gårdagen är det tänkt att matcherna ska gå samtidigt.

- Men vi har överklagat det beslutet och hoppas att vi ska slippa spela parallellt, säger Andréas Johansson.

Men om schemat står sig så får våra herrar inta centercourten medans tjejerna hamnar på en av sidobanorna. Båda matcherna börjar då 14.30 svensk tid.

Men vad är det då som väntar Sverige?

Jo, en padelnation som gjort det mesta rätt de senaste åren och som därmed lyckats få sin padel att lyfta ordentligt. Inte minst tack vare ett starkt förbund med en målmedveten plan.

Portugal är det land i världen som gjort störst framsteg och som har som absolut mål att närma sig både Spanien och Argentina.

För två år sedan var man i EM-final på både herr- och damsidan.

Om vi börjar med herrlaget så innehåller Portugal en hel del namn som inger stor respekt: både spelare som försöker slå sig fram på WPT och sådana som nöjer sig med landslag och inhemskt spel.

 Ska Rmavbild 2019 11 08 Kl 083521Miguel Oliveira - 55 i världen.

Högst rankad är Miguel Oliveira, nummer 55 på WPT-rankingen. En 33-årig vänsterhänt spelare från Lissabon.

35-årige Diogo Rocha är rankad 84. Han bor i Custoias norr om Porto och var för övrigt den spelare som var nära att hamna i bråk med Viktor Stjern tidigare i veckan.

Vasco Pascoal har också visat upp sig en hel del internationellt. 33-åring som bor utanför Lissabon och är rankad 103 på WPT:

Sedan har i Ricardo Martins, 28 år, som bor i Malaga i Spanien, 151 på rankingen.

Andra starka namn är Joao Bastos och Sebastio Mendonca och Diogo Schaefer. Spelare som håller hög klass, men som inte prioriterat WPT.

 Ska Rmavbild 2019 11 08 Kl 083420Ana Catarina Nogueira kallas för The Tank. Stridsvagnen. Ostoppbar hittills i EM.

På damsidan ser det faktiskt ännu starkare ut.

Där har Portugal sitt stora affischnamn i Ana Catarina Nogueira, rankad 6 i världen. En tjej som bland annat spelade final i Båstad i somras.

Nästa stora namn är Sofia Araujo. De två tjejerna gav bara Bahrak Soleymani och Antonette Andersson ett game i partävlingen.

Men precis som på herrsidan har Portugal en uppsjö av riktigt duktiga spelare.

Patricia Ribeiro och Margarida Fernandes är framme i semifinal i partävlingen.

Katia Rodrigues och Diana da Silva ligger båda runt 100 på WPT-rankingen.

 Ska Rmavbild 2019 11 08 Kl 083322Sofia Araujo, portugisisk stjärna.

Det är en oerhört svår uppgift som väntar de svenska lagen. Kanske rent av övermäktig. Men ändå den uppgift alla har drömt om på förhand. Sverige vill närma sig Portugal och på sikt även gå förbi. 

Börjar den resan nu?

Johan håkansson

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk