"Vi ville premiera elitklassen lite extra"

I lördags skrev spelaren Fredrik Nordin från Sundsvall en upprörd debattartikel om SPT-tävlingen i Umeå. Nu svarar arrangören.

Det här är Umeå Padel Clubs svar till det debattinlägg skrevs här på Padelfeber i fredags. 

 

Läs debattinlägget här. 

 

För det första vill vi bara säga att Umeå Open är vårt första riktigt stora arrangemang. Vår ambition har varit att skapa ett riktigt bra event för såväl alla spelare som publik och sponsorer – något som vi jobbat hårt för. Men självklart finns det mängder med saker vi kan lära oss och förbättra inför framtiden. Vi är lyhörda och försöker ta till oss av alla åsikter och idéer som kommer in. 

 

När det gäller förutsättningarna så är vi rätt så stolta över vår hall som vi tycker håller bra standard. Inför helgens arrangemang har vi dessutom investerat en hel del i att bygga extra läktare mellan banorna, ett extra mat- och fikarum för spelare (players lounge) och ytor för förvaring av utrustning. Vi har sett till så att det finns både mat, dryck och fika att inhandla på hallen för att minska behovet av att lämna hallen. 

 

Vi har även, som debattören kallade det, ett “loft” som ligger lite högre upp. För att alla ska förstå så är det en inglasad balkong med bord och stolar, varifrån man kan se de flesta av banorna. Balkongen kan endast inrymma 50 personer av säkerhetsskäl. 

Ska Rmavbild 2019 03 31 Kl 205704Players lounge som arrangören byggt enbart för tävlingen.

 

Glädjande nog fick vi med oss ett ganska stort antal partners som hjälpt oss på olika sätt för att vi ska kunna genomföra helgens tävling. Som tack till dem ville vi erbjuda dem en möjlighet att komma och ta del av sporten på ett bra sätt. En del i det var att garantera dem någonstans där de kan se matcherna och samtidigt få lite enklare tilltugg. Vi valde att använda balkongen till detta. Vi tycker att våra partners är viktiga och vi ville även att de skulle känna sig extra uppskattade, varför vi valde den, inom flera sporter, vanligt förekommande benämningen ”VIP” på den ytan. 

 

Men för att även säkerställa så att alla spelare hade en bra yta för att inta mat och dryck, byggde vi ut hallen med en extra yta (en “players lounge”) – enkom för helgens arrangemang (se bild). 

 

Ska Rmavbild 2019 03 31 Kl 205717Den välfyllda läktaren under finalen.

Samtidigt ville vi premiera de spelare som tillhör elitklassen (A-klassen) lite extra. Att spela i A-klassen kräver trots allt en större uppoffring, både tidsmässigt och ekonomiskt. Många av spelarna där gör stora privata investeringar för att kunna satsa helhjärtat på sporten. Det här är inget unikt för padel utan ser likadant ut i många sporter. För att citera en av de satsande damspelarna i A-klassen: “Det är helt sjukt vad pengar det här kostar mig - i synnerhet nu när SPT spelas över nästan hela landet. Jag vet inte hur länge jag kan fortsätta så här.”

 

Vår ambition har dock aldrig varit att skapa en känsla av ”segregering”. Det har helt och hållet handlat om att, i första hand, premiera sponsorer, och andra hand ge elitspelarna något litet extra. 

 

Just benämningen ”VIP” känner vi var olycklig, men återigen var ambitionen där att skapa en känsla för sponsorerna. Inför framtida arrangemang kommer vi att överväga en annan benämning. Dock kommer vi aldrig, av respekt för sponsorerna och gällande säkerhetsföreskrifter, att kunna ha balkongen öppen för alla. Den får inte rymma mer än 50 personer. Punkt. Och under de mest attraktiva matcherna hade vi fler än 30 personer från våra partners på plats, vilket lämnar få plats över till övriga.

 

Vi tycker det är tråkigt att debattören väljer att se det vi gjort som negativt. Vi vill att alla spelare ska trivas här i Umeå och på Umeå Padel Center och vi gör, och kommer att fortsätta göra, allt för att det ska bli så.  

/ Umeå Padel Club, genom Niklas Ekblom

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk