Regelkaos - förbundet och landslaget oense

Ett regelbråk har uppstått inom svensk padel. I den ena ringhörnan: padelförbundet. I den andra: det svenska landslaget. Det handlar om serven.

Allt började med att Svenska Padelförbundets nya regelansvarige Mats Harich gick ut på Förbundets Facebooksida och förklarade serveregeln. Ett inlägg som nu blivit flitigt delat.

Där slog han kategoriskt fast att det är midjehöjd som gäller för serven, vilket fick väldigt många att reagera.

Detta är en fråga som varit på tapeten tidigare. Bland annat har den förre assisterande förbundskaptenen Andréas Johansson gjort ett tappert försök att en gång för alla reda ut frågan. Det han kom fram till var att det var ett översättningsfel som spökade, där höft på spanska översatts till midja på engelska. Han rådfrågade tränare och WPT-domare och kom fram till att det är höften som är gränsen.

Förbundets Mats Harich fick också kraftiga reaktioner – inte minst från våra absolut bästa spelare.

Simon Vasquez, med flera WPT-tävlingar i ryggen, skrev att det är höften som gäller. Hans partner Daniel Windahl gick ännu längre och skrev:
”Tog faktiskt upp detta med WPT-domarna i Båstad. Han visade tydligt att det är höften som gäller och inte midjan”.

Även Andréas Johansson skrev i FB-tråden:

”Min input är fortsatt att det är höften som är gränsen. Alla mina referenser säger samma sak”.

Vi har alltså en situation där förbundets regelansvarige går tvärt emot vårt svenska landslag i en kritisk regelfråga.

Vilket inte är oviktigt. Flera kommentarer av typen ”Vad bra, jag trodde att det var höften som gällde” har fällts och frågan är nu vad som ska spridas ut i padelhallarna.

Martin Eriksson vid PDL gav sig in i debatten och skrev:

”I alla år har vi inom svensk padel varit överens om att det är höft som gäller. Något som också blir helt självklart när man ser på World Padel Tour. Då är det olyckligt när förbundet går ut och så kategoriskt slår fast att det är midja som gäller…. Det är högst olyckligt att förbundet nu lär ut fel till alla som börjar spela”.

Förbundets Mats Harich står dock på sig och hänvisar till det internationella padelförbundet och en mejlkoversation.

”Jag har två mail i inkorgen från olika personer i padelFIP:s organisation som båda skriver midja. Jag har utrett detta mycket noga innan vi publicerar på Facebook”.

Padelfeber hoppas att frågan snabbt kan få ett definitivt svar och att alla oklarheter försvinner. För det är onekligen viktigt att det är rätt regler av sporten som sprids till alla som börjar spela.

Johan Håkansson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk