"Så ska Sverige utvecklas som padelnation"

Efter nästan sex månaders väntan är det äntligen klart. Det blir en fortsättning med Andréas Johansson och Dani Dios som förbundskaptener.

Efter VM i Paraguay i november har det rått en stor osäkerhet kring landslagen. Då gick avtalen med Johansson och Dios ut – och sedan dess har alla vackert fått vänta.

Till slut blev väntan klart påfrestande för våra toppspelare, som förbryllat undrat vad som händer.

Men nu är väntan över.

Ska Rmavbild 2019 05 24 Kl 112955Dani Dios fortsätter i tre år till som svensk förbundskapten.

I dag gick förbundet ut med att Johansson och Dios fortsätter i tre år till.

- Självklart kul och inspirerande. Jag vill utvecklas som tränare och tror att jag kan göra det tillsammans med det här laget. Vi började något förra året som känns roligt att fortsätta, säger Johansson.

Ambitionen för Sverige är att få arrangera EM 2021 och landslagens kortsiktiga mål blir att göra ett så bra resultat som möjligt där.

Men Andréas Johansson har ett långsiktigt tänk när det gäller svensk padel och hur den ska utvecklas.

- För ett år sedan var det inte lika många som stoppade in många träningstimmar. Och hur ser det ut om ytterligare ett år? Det är intressant att se vad som kommer underifrån.

Johansson ser en framtid där spelare som Calle Knutsson, Daniel Windahl och Simon Vasquez fungerar som lok och att en ny generation stormar fram som vill konkurrera om landslagsplatser.

- Och den tiden ligger nog närmare än vad folk tror. Vi kommer även att hamna i en balansgång där vi får väga kortsiktiga resultat mot vilken hävstång ett deltagande skulle kunna ge en ung spelare.

Hur känns det att även i fortsättningen ha Dios vid din sida?

- Väldigt bra. Vi lärde oss mycket om varandra förra året. Vad som är nytt för i år är att vi inte delar in oss i förbundskapten och assisterande förbundskapten. Det är så mycket lättare för mig att sköta kommunikationen här på hemmaplan och jag kommer närmare spelarna.

- Det är också uppenbart att Sverige ligger Dios varmt om hjärtat. Han vill något med detta och hans kunskaper är guld värda.

Hur ser du på att det dröjt så länge med att få detta klart? Hur mycket har det skadat arbetet?

- Ska man se riktigt krasst på det så är vi tidigt ute för säsongen 2020/2021. Vi är jävulskt sent på det, men för seniorlandslagen har det inte någon jättestor betydelse. Vi förväntar oss att våra bästa spelare sköter sin personliga utveckling och då kanske det är ett läger som gått förlorat. Men det har givetvis blivit en stor ovisshet.

Till hösten väntar EM – men det råder kaos i padelvärlden där det lär bli två olika EM. Vad har ni fått för besked om vad ni ska rikta in er på?

- Vi får helt enkelt vänta på förbundets officiella ställningstagande. Vi ska följa EPA (Europeiska förbundet) har jag hört. Hur som helst är det megasynd om inte förbunden kan bli sams på något sätt.

I förbundets uttalande sägs att målet är att bli ett av världens bästa padelländer. Vad ser du som realistiskt?

- Man kan ha resultatmål eller prestationsmål. Jag tycker det senare är mer intressant eftersom resultat styrs så mycket av lottning. Men vi ska börja med bredden och få in så många spelare som möjligt. Sedan ska vi ha tränare och säkerställa att de säger rätt saker. Ur det ploppar det fram en topp som landslaget tar hand om.

- Som jag ser det finns det ingen anledning till att vi inte ska ha samma kapacitet som länder som Italien och Frankrike. Och är vi topp sex i världen i en sport som växer globalt så är vi ju en toppnation.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk