Pastor sensationellt tillbaka - vad händer nu?

Han sa att han skulle lämna padeln för gott. Men nu är miljardären Fabrice Pastor tillbaka. Hans närvaro vid EuroAmerica Cup i Portugal är högintressant.

Förra sommaren skakades världspadeln när Fabrice Pastor från Monte Carlo meddelade att han utmanade World Padel Tour. Pastor tänkte starta en helt ny proffstour, International Padel Tour, med bättre förmåner för spelarna och som dessutom skulle vara världsomspännande på ett helt nytt sätt.

Men efter stora ord och sedan tystnad rasade hela projektet under buller och bång när Pastors stab i ett pressmeddelande meddelade att Pastor i besvikelse tänkte lämna padeln för gott. Han drog in alla sina sponsorpengar till diverse spelare (bland andra Paquito Navarro och Ale Galan) och hans planer begravdes.

I ett pressmeddelande skrev Pastors stab:

”Bakom besvikelsen, sveken och de upprepade lögnerna har Pastor hållit sitt ord och kommer nu att sluta investera sin tid, sina medel och kommer avsluta all sin aktivitet relaterat till padel."

Ska Rmavbild 2019 07 05 Kl 153623Pastor skakade om världspadeln förra sommaren då han utmanade självaste World Padel Tour.

 

Men den som trodde att vi sett det sista av Mr Pastor trodde fel.

När nu det nystartade europeiska padelförbundet för första gången arrangerar det Ryder Cup-liknande EuroAmerica Cup i padel (där Calle Knutsson deltar) dök nämligen miljardären upp. Officiellt som representant för det sydamerikanska padelförbundet. Pastor höll ett tal där han än en gång pratade om en ny tour.

Detta är högintressant ur flera aspekter.

Som Padelfeber skrivit om vid flera tillfällen påggår just nu ett krig mellan FIP (internationella padelförundet) och EPA (där bland annat Sverige ingår).

FIP vägrar erkänna EPA som en organsiation och det har varit hårda ord i officiella skrivelser. Allt har kulminerat i att båda organisationerna tänker arrangera ett eurpamästerskap till hösten: FIP i Italien och EPA i Portugal.

Det som på sistone spetsat till den situationen är att FIP och World Padel Tour gick ut och enades om ett gemensamt rankingsystem, vilket betyder att de spelare som spelar FIP-tävlingar får poäng som räknas på WPT.

Det har också pratats om att WPT aktivt utövat påtryckning på sina bästa spelare att inte spela EPA-tävlingar.

Ingen har bekräftat detta, men klart är i alla fall att ingen namnkunnig WPT-spelare finns med när nu det första historiska EuroAmerica Cup anordnas.

Det är med den bakgrunden som vi ska se på Fabrice Pastors närvaro denna helg i Portugal.

Det går att tolka som att han nu kliver in och aktivt stöttar EPA och dess projekt.

- Det enda jag vet är att presidenterna för Spaniens och Portugals förbund (de ledande nationerna inom EPA) alltid haft ett gott öga till Fabrice Pastor, säger Novy Karlsson, ordförande padelförbundet.

Hur detta krig ska sluta?

Det lär visa sig under sommaren och hösten och hur det går med de utlovade europamästerskapen. I nuläget är positionerna helt låsta. De länder som tillhör EPA (bland annat Sverige, Spanien och Portugal) tänker inte skicka något lag till FIP:s EM.

- Vi ser ett EM som en europeisk angelägenhet och något som det europeiska förbundet ska anordna, säger Novy Karlsson.

Mycket tyder på att World Padel Tour sitter på en nyckelposition. De har ett enormt inflytande på sina toppspelare och om inte Paqutio Navarro, Juan Lebron och de övriga toppspelarna kommer till EM så faller mycket av statusen.

FIP:s EM lär i nuläget bara innehålla spelare från Italien, Frankrike och ett par länder till, vilket inte heller ger någon status.

Och vilken roll tänker Fabrice Pastor spela i framtiden?

Det lär visa sig. Han är i alla fall tillbaka inom padeln – och då lär det hända saker. Det har det alltid gjort. Och han är en stor fiende till World Padel Tour.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk