JVM-truppen uttagen: "Det här är startskottet"

Över 70 killar och tjejer försökte. Men bara 24 kunde få en plats. Sverige har tagit ut ett landslag till junior-VM - något som Andréas Johansson ser som ett stort startskott.

För två år sedan åkte Sverige till junior-VM i Málaga, men det var mer ett inofficiellt lag som togs ut eftersom så få spelare fanns att tillgå.

Sedan dess har det hänt mycket. Många unga killar och tjejer har börjat spela, vilket inte minst den här JVM-uttagningen bevisade.

Vid de första regionslägren fanns upp emot 70 spelare på plats som alla ville visa upp sig inför förbundskaptenerna.

Dessa bantades sedan ner till lite drygt 30 spelare, som samlades i Helsingborg för slutliga uttagningar.

- Och det har inte varit enkelt, säger Andréas Johansson. Det har varit konkurrens i alla åldersgrupper och till slut hamnade vi vid tycke och smak. Det vi såg i Helsingborg var mycket talang men ganska oslipat. Och vi såg spelare som var klart bättre i matchspel än vid kontrollövningar.

Några spelare imponerade så pass mycket i matchspelet att det rent av fällde avgörandet och belönades med en plats i truppen som åker till Valencia i mitten av oktober för att försvara Sveriges färger.

Vad kan vi ha för förväntningar på våra juniorer?

- Det är såklart länder som är jättetuffa, men samtidigt bör vi ha andra utvecklingsländer efter oss. Jag skulle gissa att situationen är ungefär som för våra seniorer och då bör en plats runt 10-11 vara realistsikt.

Ska Rmavbild 2019 07 25 Kl 130854

Ska Rmavbild 2019 07 25 Kl 130848

Ska Rmavbild 2019 07 25 Kl 130843

Tjejerna som representerar Sverige i Valencia.

 

VM spelas dels individuellt och då får Sverige ställa upp med två lag i varje ålderskategori både på pojk- och flicksidan.

Men i lagtävlingen är det ett lag i varje ålderskateogri som spelar. Så i pojkklassen spelar alltså ett P 14-lag, ett P 16-lag och ett P 18-lag. Samma sak på flicksidan.

Vad som är lite anmäkningsvärt är att Örebro sticker ut och får med tre spelare i JVM-laget: Gustav Eriksson i P18, Rasmus Axelsson i P16 och Valdemar Gelinder i P 14.

Ska Rmavbild 2019 07 25 Kl 130824

Ska Rmavbild 2019 07 25 Kl 130831

Ska Rmavbild 2019 07 25 Kl 130837Killarna som representerar Sverige i Valencia.

- Det är en stad som inte gjort så mycket väsen av sig och jag hade inte koll på dessa killar. Men de har verkligen imponerat på mig, säger Andréas Johansson som nu verkligen känner framtidstro för svensk padel.

- Det här är startskottet för något riktigt bra. I Helsingborg var jag och de andra ledarna lite tagna av hur bra det var i hallen. Spelet, kroppsspråket och uppförandet. Alla gjorde det verkligen extremt bra.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk