Stockholms WPT kan bli en exhibition

WPT-tävlingen i Stockholm kan bli en exihbition. Det avslöjar Urban Johansson, en av ägarna till Swedish Padel Open, i en stor intervju där han också förklarar också varför tävlingen lämnar Båstad.

I två år har Swedish Padel Open avgjorts i Båstad. Det har varit två dundersuccéer där framför allt det andra året överträffade alla förväntningar – både publikt och sportsligt. Spelarna, arrangörerna och padelälskarna har varit lika lyriska.

Ändå väljer nu ägarna att lämna Båstad.

- Man kan tänka att bara en dåre vill flytta tävlingen efter årets succé. Vi älskar dessutom Båstad. Men det har sina förklaringar, säger Urban Johansson.

Efter tävlingen i somras har det varit en hel del rykten kring vad som ska hända med World Padel Tour i Sverige nästa år.

Båstad eller inte? Stockholm? Fler tävlingar än en?

Med tiden har en del klarnat – men nu väljer Urban Johansson att tala klarspråk.

Enligt honom finns det två skäl till att tävlingen nu, åtminstone tillfälligt, väljer att lämna pärlan vid Bjärehalvön.

1) Osäkerheten med vädret.

2) Uteblivet stöd av Båstad.

- Vi saknar helt enkelt stöd av destinationen Båstad. Det har varit mycket snack, men ingen handling. Det är som i ett förhållande. Om man som destination inte är beredd att statsa något så har du bara en vinnande part. Jag och Niklas (Persson) kan inte stå där som privatpersoner med all risk och sedan om allt blir en succé så är det andra som är vinnare.

Vilket för in ämnet på det andra skälet – vädret.

I två år har arrangörerna till SPO haft maximal tur med vädret. Men under en resa till Estoril tänkte Urban Johansson om.

- Jag var där och tittade på WPT och alla hade sett fram emot semifinalen Paquito och Lebron mot Bela och Tapia. Allt var uppdukat för stor fest. Men så började det regna i slutet av andra set. Matchen fick avbrytas, publiken gick besviken hem. Det var ett sådant otroligt antiklimax. Matchen fick återupptas nästa dag, men då var stämningen borta.

Det fick Urban Johansson att fundera på vad regn skulle innebära i Båstad.

- Vi skulle inte ens kunna bygga banorna om det regnade fel dagar. Då skulle gruset bli blött och börja röra på sig.

Det här är de skäl som ägarna till SPO anger för att inte arrangera en WPT i Båstad nästa år. Men enligt Johansson är dörren inte stängd för framtiden. Då krävs dock en större vilja av Båstad kommun och näringslivet.

- Vi är beredda att ompröva. Båstad får vara med och tävla som alla andra.

Men vad händer då 2020? Det är fortfarande osäkert. Urban Johansson hoppas kunna ge alla svar strax före jul eller i början av nästa år.

Arrangörerna har tidigare gått ut och sagt att det blir en WPT-tävling i Stockholm i april. Kistamässan blir platsen – men frågan är vilken nivå det blir på tävlingen.

Enligt rykten som florerat blir det ingen WPT Open – utan i stället en exibition, en ren uppvisningsturnering.

Något som Urban Johansson bekräftar för Padelfeber.

- Det kan bli så. Det är inte klart ännu. Kistamässan är inte optimal. Det är bara drygt åtta meter i takhöjd. Så vi får se hur det blir. Men vad det än blir så ska de bästa i världen komma.

Det är också bestämt att Sverige ska arrangera en andra WPT-tävling i november. Där är spelplatsen inte klar. Enligt Johansson är det 2-3 kommuner som just nu är med i racet.

- Det är främst en i södra Sverige och en på västkusten. Vi är helt chockade över vilket intresse kommuner och näringsliv visat. Vi har bara fått tjata på Båstad utan att något hänt. Men det här visar vilket intresse det finns för WPT runt om i landet.

Vad krävs för att Båstad åter ska bli aktuell som spelort?

- Att de visar i handling det de säger. Vi har absolut inga hard feelings gentemot Båstad. Men vi måste få ett ekonomiskt stöd och en riskfördelning.

SPO har ett kontrakt med WPT som ger rätt att ordna två tävlingar per år – en med både damer och herrar – en för bara herrar.

Exakt hur det blir 2020 vet inte Urban Johansson i nuläget.

Det är mycket han hoppas kunna presentera inom kort. Bland annat ett TV-avtal samt en ny titelsponsor.

I övrigt har ägarna till SPO stora drömmar. Urban Johansson pratar om att både arrangera en Master i framtiden samt att flytta in i Globen om cirka tre år.

- Vi börjar smyga igång nu i Stockholm, lite på samma sätt som vi gjorde första året i Båstad.

Varför Kista – om takhöjden är så låg?

- Av flera aspekter. Det är bra att ha boende och arena så nära varandra. Sedan ser Stockholm Stad ett projekt i Kista som väldigt bra för staden. Det ska även öppna en padelhall bara 200 meter därifrån. Dessutom finns Järfälla Padel Club i anslutning. Vi hoppas kunna paketera en riktig trevlig tävling.

Men det kan alltså bli en exhibition i slutändan?

- Ja, vi har inte bestämt oss för formerna eller vilket upplägg. Men alla världsstjärnor ska hit.

Johan Håkansson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk