Nu är Windahl kungen av svensk padel

Daniel Windahl har nu vunnit Masters tre år i rad. Ändå känner han att skillnaden är som natt och dag. Här berättar han om resan som gjort honom till en betydligt bättre padelspelare.

Daniel Windahl och Pablo Figueroa blev alltså årets Mastersvinnare på herrsidan - och det är en historia som faktiskt tar oss till Portugal och EM.

Det var där de spelade ihop för första gången – men de fick egentligen aldrig spelet att stämma. Därför var de tveksamma till att ens ställa upp som par i Göteborg och Mastersslutspelet.

Men de hade ändå känt att spelet stämde bra på träning. Det var under matcher det låste sig.

- Det är inte så lätt att spela när man ska ta emot massor av information från coacher om hur man ska spela. Här har vi mer kört på det vi vet att vi kan, säger Windahl.

Men tävlingen började med förlust direkt mot Inigo Zarategui och Fredrik Nyberg. Så i fredags kväll satt Windahl och Figueroa på hotellet och insåg läget.

- Vi tyckte själva att vi hade spelat bra, men att vi var tvungna att spela ännu bättre. Vi visste att vi var tvungna att vinna två matcher på lördagen – helst med 2-0 i set.

När samtidigt Zarategui och Nyberg gick ner sig (förmodligen på grund av sjukdom) insåg Windahl och Figueroa att chansen fanns att gå hela vägen till turneringsseger.

- Vi märkte att vi hade både bra träff och tändning. Och plötsligt spelade vi dubbelt så bra. Personligen kände jag mig väldigt explosiv och snabb. Pablo spelade hela tiden väldigt stabilt. Och vi följde vår taktik i varje match till punkt och pricka.

Genomgående var taktiken att lobba mycket och att inte gå för smashen för ofta, eftersom banorna inte gynnade det spelet.

- Sen kom jag i zonen ibland och då sa jag bara till Pablo att släppa allt tills jag missade. Ibland kunde det gå 2-3 game då jag nästan satte allt.

Faktum är att Windahl och Figueroa inte släppte ett set på hela turneringen efter den första inledande förlusten.

- Vi har returnerat bra genomgående och skavt i motståndarnas servegame. Och i våra egna servar har vi spelat oerhört fokuserat.

Finalen blev mot svenska mästarna Pierre Bonfré och Viktor Stjern som dels hade hemmaplan och dessutom gjort en jättevändning i sin semifinal.

Men Windahl och Figueroa flög på sina motståndare från första boll och inledde matchen med ett break.

- I andra set började dom väldigt bra. Men vi fick hål på dom i ett game. Då släppte det väldigt mycket. Då kände jag hur allt bara flöt på.

6-4, 6-4 var tight – men ändå klart.

Daniel Windahl är just nu kungen av svensk padel och det är uppenbart hur mycket han har utvecklats under säsongen efter all träning i Spanien och alla försök i WPT-kvalen.

- Det har gett mig nytt självförtroende, nya resultat och en ny ranking. Det är nästan som dag och natt.

Förklara?

- Del när jag insåg att det inte är så jättestor skillnad där nere, då växte jag. Och i dag känner jag att jag kan alla slagen. Det gäller bara att välja rätt. Jag har en bredare repertoar. När jag vann Masters i fjol kände jag att jag hade min kicksmash och min forehandvolley. Nu har jag lobben, droppen, backhandvolleyn…jag har så mycket mer att skada med.

Det ser ut som att du har ett större lugn på banan också och att det är du som dikterar tempot?

- Det kommer av att man har tränat mot världsspelare. Man vänjer sig vid ett tempo och då blir allt bättre och bättre, och jag blir lugnare.

Än finns inget beslut taget om Pablo Figueroa och Daniel Windahl ska fortsätta tävla tillsammans. Men om vi ska tro Windahl så är det fullt möjligt.

- Vi får ta det här med lugn och ro och låta allt sjunka in. Sedan tycker jag vi ska ha en dialog om ett fortsatt samarbete. För har vi bara den här tändningen så ser jag inget skäl till att vi inte ska spela mer.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk