Mari Andersson: Därför bör du träna padel

Padelfebers instruktör Mari Andersson skriver om vikten av att träna padel. Hon ger också ett par smarta tips om hur du kan göra uppvärmningen till en del av din träning.

En del av er där ute i padel-Sverige kanske ställer sig just den frågan: Varför ska man träna padel? Andra kanske undrar hur man tränar padel.

Den stora fördelen med padel är ju att det är relativt enkelt att börja spela. Man testar med kompisar, hyr en bana o hyr racketar, o sen köra man så det ryker! Den hemmasnickrade tekniken fungerar oftast väl och man kan stå och smygskratta åt andra med ännu knepigare teknik, ända tills man själv åker på stryk mot just denna katastrofala spelförstörare. Det är då känslan stryker över en och irritationen kommer fram. Man vill helt enkelt utvecklas mer och bli ännu bättre. 

Att träna padel kan man göra både med tränare och med de spelare som man spelar matchspel mot. Fördelen med att träna med tränare är att man kan ställa frågor, träna på specifika moment eller specifika tekniska bitar, och i många fall få mer hjälp. En annan fördel är att få tips och idéer på övningar som man sen kan träna utan tränare men tillsammans med sina kompisar. Med rätt övningar kan man ha minst lika kul som när man spelar matchspel.

Ett annat tips jag vill ge er padelfantaster som bara spelar matcher är att ta 10–15 minuter i början av passet och kör några roliga men givande uppvärmningsövningar. Utan att jag känner till mina läsare så tror jag ändå mängden av er ”bollar in” eller slår till varandra i cirka 3 minuter, tar 7 volleys o 3 stenhårda smashar innan ni direkt börjar matchen. Man har dessutom stressat från jobbet, värmt upp med sätesvärmaren i bilen och bytt om på parkeringen med bakluckan öppen innan man slängt sig in på banan. Och sen undrar man varför man inte kan slå perfekta bollar med backskruv som lägger sig vid väggarna… Då kan det vara bra att kunna några övningar som både gör att man kommer igång, hittar rytmen och är roliga!

 

Helgens tips och övningar för uppvärmning:

Testa att bollar in crosscourt, d.v.s. diagonalt, i stället för att bara slå till varandra rakt fram.  Svårare än vad man tror, speciellt om man kör med bra längd och därmed måste använda väggarna. Kul övning som verkligen är givande då den är väldigt matchlik.

En mot en, båda spelar från bakplan och halv bana. Den ena spelaren ska spela var annat slag direkt efter studs, och var annat slag efter studs och bakvägg. Det innebär att den andra spelaren måste slå bollarna på ett sådant sätt så att första spelaren kan spela som beskrivet. En sammarbetsövning som man sen kan utveckla så att t.ex. den ena spelaren ska spela en volley och ett slag med studs och bakvägg.

 

Den som känner att man vill utveckla sitt spel lite snabbare rekommenderar jag att köra med en tränare för att fylla på sina padelkunskaper. En viktig grej att tänka på då är att vi fyller på vår kunskap, både tekniskt och taktiskt, så att det passar vårt eget spel. Detta är då väldigt individuellt beroende på vilken nivå vi är på och våra andra förutsättningar, så som fysiska och tidsmässiga aspekter. För att tillgodose dessa förutsättningar bör träningen eller gruppen vara anpassad efter nivå och behov.

 

Självklart kan man kolla på Youtubeklipp på WPT-spelarna och försöka efterlikna dem. En fälla med detta inlärningsknep är att dessa spelar troligen är ett par nivåer bättre än en själv, har klart bättre fysiska förutsättningar, har bättre partners som kan täcka banan på ett annat sätt osv. De spelar en annan sorts padel än vi andra! Personligen har jag så klart fallit i denna fällan många gånger själv, och jag orkar inte se mig själv slå bollar som flyger som okontrollerade missiler upp i glasväggarna eller studsar 4 gånger innan de når fram till eget nät för att jag försökt göra ” snygga” slag. Man måste helt enkelt träna utifrån sin egen nivå för att på effektivast sätt bli en bättre padelspelare.

 

Oavsett din nivå eller dina förutsättningar i padel så kan man alltid bli bättre. Det finns olika tillvägagångssätt och det finns mängder med övningar man kan träna på i padel som är både givande och roliga. Testa gärna att träna med en tränare om möjlighet finns, men annars är det ett gyllene tillfälle att testa uppvärmningsövningarna vid ditt nästa pass!

//Mari Andersson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk