Exakt så stor är nu padeln i Sverige

Hur många banor finns i Sverige? Hur många klubbar? Hur många spelare? Hur många hallar? Här är de färskaste siffrorna.

Mot slutet av varje år brukar Svenska Padelförbundet i samarbete med Matchi ta fram statistik över sportens utveckling.

Det är en bra indikator för att se om utvecklingen fortsätter eller om vi kan börja se skönja en avmattning.

Men av de siffror som nu presenteras kan vi snarast se en explosion under 2019.

Vi börjar med statistiken över antalet licensierade spelare. Där fortsätter kurvan att peka i samma riktning som de senaste åren och siffran är nu uppe i 1 200 liciensierade spelare, jämfört med 975 året innan.

- Jag tror anledningen är att det blir fler och fler tävlingar. Vilket innebär att allt fler tycker det är värt att lösa tävlingslicens, säger Per Carlsson.

Ska Rmavbild 2019 12 10 Kl 122148 Går vi till staplarna för antalet bokade banor ser vi att 2019 var ett år då det verkligen sköt i höjden. Vi ser i stort sett en fördubbling jämfört med året innan.

- Det handlar garanterat om tillgängligheten. Vi har fått flera stora hallar, fler kan boka banor och fler börjar spela, säger Carlsson.

Detsamma gäller för siffrorna över ”unika spelare som bokat bana”. Den är nu uppe i 140 000 – även det nästan en fördubbling jämfört med året innan.

Ska Rmavbild 2019 12 10 Kl 122200

Förbundet har även statistik över antalet föreningar. I dag finns det 75 registrerade föreningar som betalt in sin avgift till förbundet. Det ökar – men är ändå en siffra som förbundet inte är nöjt med.

- Nej, inte alls. Det finns väldigt många anläggningar som inte har någon förening. Vi kommer åt dem efter hand, men det tar tid. Vi hoppas även nå framgång genom att bilda regioner, att svensk padel delas in i fyra regioner som kan nå ut bättre. Nästa år ska vi nå siffran 100, säger Per Carlsson och tillägger:

- Vi är ju väldigt ödmjuka inför det att det är hallägarna som drivit sporten och att antalet föreningar beror just på det. Nu ska vi se till att bygga en verksamhet så att även hallarna kan känna sig trygga. Jag tycker även att allt fler hallägare börjar se ett stort värde i att satsa på ungdomsverksamheter, för att trygga hallen i 20 år till.

Ska Rmavbild 2019 12 10 Kl 122224

Den kanske mest intressanta grafen är den som tagits fram över hur många banor varje ställe har. Den visar nämligen att det vinns 70 anläggningar i dag som bara har en enda padelbana – vilket visar på något intressant.

- Ja, den siffran blev jag också överraskad av och kollade upp det. Det handlar mycket om campingplatser, fotbollsklubbar, utegym och golfklubbar. De flesta är nog utomhusbanor.

Den siffra som förbundet presenterar är att det i nuläget finns 220 anläggningar för padel i Sverige med totalt 717 banor. Även om det finns ett utrymme för banor som missats – samt att det hela tiden byggs.

Men helt klart är att vi närmar oss 1 000 banor i Sverige.

Ska Rmavbild 2019 12 10 Kl 122238

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk