"Det ska bli Sveriges största padeltävling"

Förebilden är en av Sveriges största golftävlingar. Nu ska Svenska Padelcupen bli Sveriges största padeltävling. ”Målet är minst 600 deltagande lag redan första rundan”, säger Mikael Gräntz.

Mikael Gräntz kommer från Ängelholm i Skåne där han är en profil, inte minst på grund av att han är speaker på Rögle BK:s hemmamatcher i SHL.

Men han har även vart med om att jobba fram och utveckla ”Matchplay”, en smart uppbyggd riksomfattande golftävling.

Nu vill han överföra hela konceptet till padel.

- Under åren med golftävlingen, samt andra events och cuper, har vi lärt oss kopiöst mycket av vad som krävs. Det ska bli jätteroligt att få göra något riktigt bra inom padeln, säger 53-åringen från Ängelholm.

Eftersom konceptet redan finns inom golfen är han säker på att det kommer att fungera och tempot är högt satt. Tävlingen ska enligt plan dra igång redan i februari.

Berätta om Svenska Padelcupen?

- Det blir ett riksomfattande cupspel som ska spelas över hela Sverige där varje lag ansvarar för att ens matcher blir spelade. Allt sköts online och man börjar spela i sitt närområde. Men ju längre man går i cupen desto längre måste man resa. Allt ska mynna ut i en ren Sverigefinal den 5-6 juni på Padel Crew i Helsingborg.

- Första rundan blir det så. Men sedan är det mycket möjligt att Sverigefinalen spelas någon annan stans.

Tävlingen har redan sin webbsida uppe: svenskapadelcupen.se. Logotype är på plats och hela konceptet är noga genomtänkt.

- Vi har jobbat hårt med detta i det tysta.

Tävlingen kommer att ha en rad olika klasser – för att få med både elit och bredd.

På herr- och damsidan blir det fem klasser: A, B, C, D och nybörjare. Sedan finns även fyra klasser i mixed.

Det betyder att 14 lag kommer att vinna. Och alla de 28 spelarna vinner en utlandsresa till Spanien. Även det konceptet är taget från golftävlingen.

- Vi vill ta ut denna tävling till alla hallar i Sverige – vilket även är bra för hallägarna.

Fram till Sverigefinalen kommer matcherna mest troligt att avgöras i ett supertiebreak om ställningen är 1-1 i set – just för att det ska hinna genomföras på en vanlig tidsbokning.

Mikael Gräntz tror att tävlingen redan första rundan kommer att locka upp emot 800 lag. Men på sikt tror han att upp emot 2 500 lag kommer att spela tävlingen.

- Jag tror på det här. Just enkelheten att skapa en match, att få möta nya motståndare och att alla anmälda lag garanteras minst två matcher.

Efterson Gräntz verkliga kunskaper ligger i att lyfta events har han tänkt lägga stort krut vid Sverigefinalen. Han pratar om att amatörer ska få uppleva en WPT-känsla.

- Det går att göra så kopiöst mycket med ganska enkla medel. Och alla som når Sverigefinalen ska bli ambassadörer för cupen. Det är målet. Så bra ska det bli.

Resan till Spanien ska sammanfalla både i tid och plats med en WPT-tävling, är det tänkt.

- Därför vet vi inte exakt vart resan kommer gå. Vi får avvakta WPT:s program. Men den ska bli av helst redan i juni. Sedan kör vi igång nästa runda av cupen i augusti.

Kommer den är tävlingen att gå helt utanför förbundets ramar?

- Nej, det är inte tanken. Vi kommer nog att söka sanktion för både A- och B-klasserna. Vi funderade först på ett handikappsystem, men vi valde istället fler klasser. Sedan kommer tävlingen på sikt att få ett eget rankingsystem.

Läs mer om tävlingen på: svenskacupen.se

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk