Krönika: Jag tror på en skrällsegrare på SM

Det kloka är att helt enkelt strunta i att tippa årets SM. Men Padelfebers redaktör tvingade sig. Han tror dessutom på en skräll i år i herrklassen.

Känner ni att det närmar sig nu? Det där sköna pirret av förväntan. Bara några dagar kvar innan SM igång - utan tvekan det mest ovissa svenska mästerskapet hittills.

Faktiskt även på damklassen – även om det är just herrklassen som är extrem.

Det är faktiskt helt galet så ovisst det är.

När Daniel Windahl tog det vågade beslutet att stå över SM för att istället satsa fullt ut på World Padel Tour försvann samtidigt det självklara favoritparet. Det öppnade upp hela tävlingen.

Men det som verkligen gör tävlingen så omöjlig att förutspå är alla dessa frågetecken. Skador, osäkra kort, nykomponerade par och oklar form.

Så är det faktiskt.  Bland de åtta högst rankade lagen, de som är kvartsfinalseedade, finns ett tydligt frågetecken bakom sju av dem.

Låt oss titta närmare på de lag som enligt rankingen förväntas göra upp om herrguldet 2019 så förstår ni vad jag menar.

 

Pierre Bonfré och Viktor Stjern.

Finalister de senaste två åren som verkligen drömmer om att äntligen nå hela vägen. I normala fall borde de även vara ganska klara favoriter, men läget är inte normalt. Viktor Stjern har inte tävlat sedan i maj på grund av axelskada. Han har fört en kamp mot klockan, kämpat sig tillbaka med rehab och tjurskalle och säger att han är redo för spel. Men SM blir hans första tävling sedan skadan och formen är osäker.

Läs mer: Viktor Stjerns resa tillbaka.

 

Anton Andersson och Pablo Figueroa

Ingen betvivlar vad det här laget kan göra när spelet stämmer. Segern i Luleås SPT var ett tydligt exempel på det. Men vi har också fått se matcher under säsongen där paret inte alls har imponerat. Senast i Växjö var det ömsom vin och ömsom vatten. Formen är alldeles för osäker för att jag vill använda ordet favorit.

 

Simon Vasquez och Jonas Björkman

Vasquez form behöver vi inte betvivla. Han har vunnit två tävlingar på kort tid och tillhör definitivt en av SM:s bästa enskilda spelare. Men Björkman, vilken nivå håller den forne tennisstjärnan? Enligt uppgifter tränar han riktigt hårt inför SM – men det skulle vara en skräll för mig om det räckte hela vägen till en final. De möter dessutom riktigt tufft motstånd redan i åttondelen.

Ska Rmavbild 2019 08 25 Kl 200121

Andreas Pålsson och Bobby Seger

Regerande mästarna. Under normala förhållanden en av storfavoriterna, men både Pålsson och Seger har ju egentligen lagt av. Säsongen har bestått av små gästspel. Därför är det orimligt att tro att de ska hålla samma klass i år. Å andra sidan har paret hela tiden sagt att de ska spela SM och borde därför komma hyggligt förberedda. Satsar garanterat på att försvara sin titel – men kan inte gälla som favoriter, direkt.

 

Calle Knutsson och Axel Holm

Calle är tävlingens förmodligen bästa spelare. Men hur långt har bäste kompisen Axel Holm kommit i sin utveckling? Axel från Båstad har avslutat sin tenniskarriär och gör nu ett seriöst försök att bli riktigt bra i padel, men räcker den korta tid han har tränat till att nå långt på ett SM? Tveksamt, även om partnern heter Knutsson. Har dessutom fått riktigt tuff lottning med Bonfré och Stjern redan i en kvart.

 

Oscar Axelsson och Henrik Söderberg

Spännande lag – men helt nykomponerat. Offensiv slagkraft med den kreative vänsterhänta Axelsson och den våldsamt hårtslående Söderberg. Deras brister är bak i banan och när de inte har kunnat träna ihop ordentligt borde det inte räcka till på ett SM. Men i en enskild match går ingen säker.

 

John Larsson och Filip Svensson

Också ett helt nykomponerat lag som aldrig någonsin tävlat ihop. Faktiskt gjorde de sitt första riktiga träningspass tillsammans så sent som i dag. Det är såklart inte optimala förhållanden. De kommer tvingas hitta rätt som par under tävlingens gång och helt enkelt ”träna” sig fram.

 

Av de kvartsfinalseedade lagen återstår då ett – där det faktiskt inte finns ett enda frågeteecken.

André Schlyter och Christoffer Persson har hela säsongen tillhört Sveriges jämnaste och bästa lag och är faktiskt det enda helsvenska lag som besegrat Windahl och Vasquez i år.

För att krångla till det här ännu mer finns det några lag seedade 9-16 som absolut kan vara med och ställa till det, där jag främst vill nämna två.

Per Hjalmarsson och Stefan Nilsson

Ett av Sveriges mest rutinerade par som i flera år visat att de kan slå de bästa en bra dag. Går mot Vasquez och Björkman i åttondelen och som jag ser det är det en helt öppen historia på förhand.

Ola Brodén och Marko Radlovacki

Ola vann SM 2016 och spelade VM så sent som i höstas. Har inte alls tävlat lika mycket i år, men är såklart en av Sveriges bästa forehandspelare.

När det gäller Marko, som bott på Kanarieöarna hela sitt liv (svenskt pass, såklart) är det idel frågetecken. Inte ens Ola vet vilken klass han håller. Men om han är på samma nivå som Calle Knutsson så förstår vi nog alla att det här laget kan gå hur långt som helst

 

Så vilket lag vinner då?

Efter att ha studerat lottningen gång på gång (jodå, jag har växlat segrare minst fyra gånger) har jag bestämt mig för att det blir John Larsson och Filip Svensson som faktiskt går hela vägen.

John är en av de spelare som har imponerat på mig hela säsongen. Han har ett spel som precis alla i Sverige fruktar. Filip är stabil och är förmodligen den toppspelare i Sverige som missar minst. På pappret är det en riktigt bra kombination även om jag håller Filip som snäppet vassare i backhandpositionen.

Jag tycker även att paret har fått en bra lottning. De bör kunna ta sig fram till en kvart mot Pålsson och Seger. Sedan kan det vänta en semifinal mot Andersson/Figueroa.

Det är två möten som John och Filip definitivt kan vinna.

Jag gissar att det blir en final mot Bonfré och Stjern.

Ska Rmavbild 2019 08 25 Kl 200133John Larsson - håller du hela vägen i helgen?

I damklassen går det inte, i Sofia Arvidssons frånvaro, att tippa någon annan slutsegrare än Baharak Soleymani och Antonette Andersson. De imponerade enormt senast i Växjö där de körde över allt motstånd.
Men även damklassen är öppnare än tidigare, då det nästan gått att betta hus och hem på rätt slutsegrare alla de fyra tidigare gångerna.

Ska Rmavbild 2019 08 25 Kl 201753Billie Gajic och Anna Åkerberg - hittar ni spelet i helgen?

Nu finns ändå tre lag som en riktigt bra dag kan hota.

Mest nyfiken är jag på Billie Gajic och Anna Åkerberg. Platt fall i Växjö. Men tänk om de står där som mästare på söndag.

Omöjligt är det absolut inte.

Johan Håkansson

 

 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk