Kaos i padelvärlden - lär bli två olika EM i höst

Det råder fullständigt kaos i padelvärlden. Vilket lär resultera i två olika EM till hösten. ”Det är katastrof”, säger Novy Karlsson, ordförande i svenska padelförbundet.

Hela kasoet går att härleda till senaste VM då det internationella padelförbundet i stormiga möten avsatte den gamla styrelsen och röstade fram en ny president: italienaren Luigi Carraro.

Många länder ville då även välja en ny styrelse där och då, men presidenten ville vänta. Men utan styrelse har den nya presidenten inte kunnat verka.

- Inget har hänt på fem månader. Då kommer plötsligt en kallelse till en stämma – i Brasilien. 18 länder är från Europa och har begränsade möjligheter att åka på ett möte där enbart en styrelse ska väljas. Flera förslag lades fram att lägga detta i Europa så att alla kan vara med, men det nobbades, säger Novy Karlsson.

Så en ny styrelse har nu valts för FIP, en styrelse som Novy Karlsson beskriver som några ja-sägare.

- Den nya styrelsen går i gamla fotspår. Det blir ingen förnyelse, säger Karlsson.

I veckan skickade FIP ut ett pressmeddelande där de slår fast att man inte accepterar det nybildade europeiska förbundet EPA (där Sverige ingår) som en organisation.

Därmed är det upplagt för kaos.

EPA innehåller bland annat Spanien och Portugal – men inte starka länder som Italien och Frankrike. Gemensamt för dessa två länder är att padeln där är en del av sina länders tennisförbund.

- Vi i EPA har suttit i flertal möten med den nye presidenten där han sagt att han vill ha sammarbete och så vidare. Men absolut inget har hänt, säger Novy Karlsson.

Detta har nu lett fram till att det med all sannolikhet kommer att arrangeras två olika europamästerskap i höst: ett arrangerat av FIP och ett av EPA.

FIP:s EM ska avgöras i Italen. EPA:s EM lär avgöras i Portugal.

- Det är inte helt bestämt än. Men det lär bli Portugal eller Spanien, säger Karlsson.

Ska Rmavbild 2019 04 11 Kl 144945Novy Karlsson, ordförande i svenska padelförbundet.

Enligt Novy Karlsson kommer alla EPA-anslutna länder att nobba FIP:s EM, vilket innebär att det enbart lär bli en turnering för Frankrike, Italien och Belgien (ett av landets två förbund).

De länder som ingår i EPA är, Spanien, Portugal, Tyskland, Belgien (ett av landets två förbund), Storbritannien, Irland, Holland, Polen, Tjeckien, Österrike, Schweiz, Ungern, Estland, Danmark, Norge, Finland och Sverige.

- Det här är väldigt olyckligt. FIP borde fungera som fotbollens FIFA och vi inom EPA borde vara som Uefa. 

EPA planerar även att införa en helt ny tävling – padelns motsvarighet till golfens Ryder Cup. Där ska Europa och Sydamerika mötas.

- Datum är satt, men vi har inte gått ut med det officiellt ännu, säger Novy Karlsson.

Johan Håkansson

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk