Annons
Skaermavbild 2018 09 02 Kl 093637
Artikel

Krönika: SM sätter allt på sin spets

Linköping Förra året togs EM-truppen ut före SM. I år är det inte så. SM kan bli helt avgörande för vilka som får spela VM. Assisterande förbundskaptenen Andréas Johansson skriver i sin krönika: "Det har aldrig varit mer öppet och större konkurrens om landslagsplatserna".

Om en knapp vecka är det dags. 2018 års svenska mästare ska koras i såväl dam som herrklass. De prestigefulla sm-gulden är i potten men där är mer krydda än så. Onsdagen efter SM kommuniceras uttagningen av den trupp som ska representera Sverige i VM i Paraguay. Förra året var lagen uttagna innan SM var avgjort. I år är det inte så. Frågetecken finns och SM i Linköping ska ge oss svaren. Vår förbundskapten Dani Dios kommer att sitta där med penna och papper från första till sista poäng. Jag själv är i Malaga men tro mig, jag kommer inte att missa något och lär prata med Dani flera gånger under helgen.

I vanlig ordning körs även 45+ klasserna vilket jag alltid tyckt varit ett kul inslag och ju fler matcher och spelare som är i arrangerande hall, ju häftigare inramning. Tråkigt att inte underlaget för juniorklasser är större. Kanske hade vi sett några par till i anmälningslistan om SM arrangerats längre söderut men det är nog marginellt.

Som engagerad i landslaget och utvecklingen av vår elitpadel så känns det lite extra tungt att juniorernas SM uteblev. Juniorer behöver tävla mot juniorer då det blir mer på lika villkor när man möter de som är på samma ställe i den fysiska och psykiska utvecklingen. Drömscenariot hade så klart varit att 17-19-åringar utmanat våra seniorer fullt ut i seniorklasserna. Där är vi inte ännu.

Lite söderut längs E6:an från Helsingborg hittar vi Löddeköpinge och Löddeköpinge Padel Club. Inte mindre än 97 barn är anmälda (med ytterligare ett 15-tal i kö) till höstens termin av barnträningen. Det lovar gott och framförallt visar dessa eldsjälar att det går att få ihop. För visst är det så, att våra riktigt stora framtida stjärnor är ju de som är 10-12 år idag, som blir skolade i padel från grunden och redan vid 20-årsålder har skrapat ihop sina 10 000 timmar.

Skaermavbild 2018 09 02 Kl 093129Gustav redo för en ny termin i Löddeköpinges padelskola.

Men det sagt så anser jag att vårt landslag vi har idag är viktigt att ha och att utveckla ur många aspekter. Vi ska vara ambassadörer för svensk padel, stå för rätt saker och vara en produkt som skall vara intressant att förknippas med. Då får vi in sponsorer. Och av just de pengarna ska seniorverksamheten utvecklas men under landslaget skall även utvecklingen av våra juniorer med ambitioner ingå.

Mitt konkreta förslag är att skrota tanken med regionsindelning för seniorer. Det underlaget finns inte idag och allt för få spelare stoppar in vad som krävs för att bli riktigt bra. Regionssamlingarna med dess regionstränare ska istället lägga all sin fokus och energi på ungdomar upp till 18 år. Tänk dagen när vi har stenhård konkurrens bland 15-åringar för att komma med till ett av året fyra regionsläger. När det självklara målet för barn och ungdomar är att komma med på ett läger. Jag kommer själv så väl ihåg när jag fick mina första inbjudningar i bordtennisen till i tur och ordning: Läger för nordväst Skåne, Skåneläger, Region syd och sedan Sverigeläger när jag var mellan 10-15 år och att få chansen på dessa läger betydde allt då.

Till dessa regionsläger skall alla klubbtränare vara välkomna att vara med och skugga de ansvariga tränarna. Så har vi jobbat med våra landslagssamlingar detta året. Våra regionstränare Joel Christensen (väst), Stefan Thunell (syd), Pär Dalhägg (norr) och Andreas Ehrnvall (öst) har haft möjligheten att vara med på alla samlingar för att förstå upplägg, övningar och att utbilda sig genom att ha fri tillgång till Dani Dios, men även att vara på banan med våra bästa spelare – vilket är en del av utvecklingen. Att jobba som tränare. Precis som i allt annat så behövs timmar och timmar för att man ska bli bra på något. Det räcker inte att vara läktarproffs eller en bra spelare.

Dock krävs ju en barn- och ungdomsverksamhet runt om i klubbarna för att få fram talangerna till regionslägren och jag tror och hoppas att 2019 är året då detta sker fullt ut drivet av klubbarna med stor support från förbundet. Många klubbar runt om har kommit en bit på vägen under året, förbundets ungdomsutskott har jobbat på under året och också säkrat pengar som helt ska dedikeras till bra initiativ. Allt fler tränare finns verksamma och det finns massor mer vi kan göra där kring utbildning och stadskamper etc.

Låt oss se vilka som tar chansen nästa helg och säkrar sina platser till det mäktiga padeläventyr som VM i Paraguay lär bli. Vilka är det som ska vara våra främsta ambassadörer för resten av 2018? Det har aldrig varit mer öppet och större konkurrens om landslagsplatserna och det är ingen hemlighet att när allt kommer omkring så är en viktig parameter att man har förmågan att tävla och vinna de matcher som betyder mest. Och ett SM sätter allt på sin spets. Det är det största vi har i Sverige.

Lycka till PDL med arrangemanget och lycka till alla spelare! Glöm inte att njuta av padelfesten!

Andréas Johansson

 

 

 

Annons
Annonser

Sponsorer

 • Bullpadel
 • PadelCrew
 • Wilson
 • Skaermavbild 2019 01 08 Kl 142550
 • 175648 Padelevent Logovj
 • PDL
 • Png Matchi Logo Slogan
 • Skaermavbild 2017 09 20 Kl 134939
 • 1
 • Padler Logo Se Rgb 1
 • Babolat
 • 25488985 1537573959657758 149684766 N
 • Unisport Logo Pos Tm
 • Skaermavbild 2018 01 17 Kl 163158
 • Logga
 • Vaexjoe Halmstad Padelcenter 01
 • Rpp 1
 • Pos 1
 • Vasterasenkoping