KRÖNIKA: Slaget om världspadeln är avgjord

Slaget om världspadeln är över och Padelfebers Johan Håkansson skriver en krönika om miljardären Fabrice Pastor. "Brevet går alltså från att utmåla Pastor som sportens stora räddare, till en stött man som nu inte vill ha något med sporten att göra över huvud taget".

Padelfeber har skrivit flera artiklar som miljardären från Monte Carlo, Fabrice Pastor, och hans försök att utmana självaste World Padel Tour.

Pastors dröm var att starta en egen tour, International Padel Tour, som skulle vara mer världsomspänd, bättre för spelarna och göra sporten mer öppen för yngre spelare.

Planerna blev helt officiella mitt under brinnande Swedish Padel Open i Båstad. Spelare efter spelare (med Paquito i spetsen) gick ut på Instagram under parollen ”Monte Carlo I am in”, vilket skakade om sporten i allmänhet, men Båstad i synnerhet. Båstad har ett femårigt kontrakt med WPT – men vad skulle hända om WPT blev utkonkurrerat?

Skaermavbild 2018 10 05 Kl 123735Fabrice Pastor skakade om världspadeln med sina planer.

 

Sedan dess har det varit nästan knäpptyst kring Pastor och IPT. Det har ryktats om förhandlingar med svenska aktörer om kommande tävlingar – men mycket mer än så har i alla fall inte nått mig.

Det stora som hänt sedan Båstad var när World Padel Tour för några veckor sedan gick ut med ett brev där de radade upp alla världsstjärnor som nu signerat ett kontrakt för WPT på fem år. Där fanns i stort sett alla tunga namn med, utom Paquito, Lebron och Ale Galan – som sponsras av just Pastor.

För Pastor måste detta ha varit en käftsmäll modell Tyson. För hur bygger man en ny tour utan namn som Bela, Lima, Sanyo, Maxi, JMD, Lamperti? Vem ska komma och titta på den? På damsidan var dessutom uppslutningen i princip hundraprocentig.

Pastor måste ha insett att slaget var förlorat och hans uttåg är på något sätt typiskt Pastor.

Skaermavbild 2018 10 05 Kl 123803Padelfebers Johan Håkansson intervjade Fabrice Pastor i Uppsala när han kom dit med stora delar av världseliten. Foto: Anders Karlsson/Zportup

 

Monte Carlo International Sports skickade ut ett brev, först på spanska och sedan på engelska, som är ganska märkligt.

Här kan ni läsa brevet.

Själva tonen är vilken Messias Pastor är. Det radas upp allt denna fantastiska han gjort för padeln – men mynnar sedan ut i en nästan febrig ton där Pastor verkar be allt och alla att dra åt helvete.

”Bakom besvikelsen, sveken och de upprepade lögnerna har Pastor hållit sitt ord och kommer nu att sluta investera sin tid, sina medel och kommer avsluta all sin aktivitet relaterat till padel."

Vad det är för svek och lögner som avses får vi inte veta. Mig veterligt har ingen offentligt kommenterat Pastor på något sätt som skulle kunna tolkas som svek eller lögn, allra minst WPT:s representanter som konsekvent avstått att kommentera Pastor.

Brevet går alltså från att utmåla Pastor som sportens stora räddare, till en stött man som nu inte vill ha något med sporten att göra över huvud taget.

Vilket måste innebära att han avslutar Monte Carlo International Sports engagemang. Monte Carlo stöttar i dag en ganska stor del av världseliten. Jag kan inte tolka det på något annat sätt än att stödet nu upphör.

Pastor has left the building med alla sina miljarder.

Fabrice Pastor är sonson till en legendarisk fastighetsmagnat i Monte Carlo, Gildur Pastor, som byggde upp en nästan overklig förmögenhet. När han dog lämnade han över ett imperium värt 200 miljarder kronor.

Spontant får jag känslan av en bortskämd miljardärunge som alltid fått precis som han velat och som nu inte klarar av att ta en motgång.

Och lika spontant känns det ganska skönt att sporten inte hamnade i händerna på en så lynnig och excentrisk person.

För känslan är onekligen att detta lika mycket handlade om att fortsätta måla tavlan av den fantastiska Fabrice Pastor som att utveckla sporten padel.

För ett drygt år sedan intervjuade jag själv Fabrice Pastor och en sak jag minns är hur öppen han var i sin kritik mot WPT och hur illa han dolde sitt förakt för familjen som styr den.

World Padel Tour är på inget sätt perfekt och på sikt känns det tveksamt att sportens stora tour ska drivas och ägas av en privat familj från Barcelona. Det enda rätta på sikt är att vi får en världstour där spelarna själva har ett stort inflytande och där det internationella förbundet på något sätt är drivande.

Många drömde om att Pastor och WPT skulle kunna hitta ett samarbete, men den tanken var nog dödfödd. Den här världen var inte stor nog åt båda, helt enkelt.

Läs mer: Miljardären som pumpar in pengar i padeln

Läs mer: World Padel Tour utmanas.

Läs mer: Vasquez - därför stödjer jag den nya touren

 

 Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk