"Jag lider med Simon"

Han fick sin VM-plats - på sin kusins bekostnad. Något som väcker dubbla känslor hos Pablo Figueroa.

I lördags var Pablo Figueroa mitt uppe i sin dotters treårskalas. Då ringde telefonen.

- Hej, det här är Dani Dios. Om det värsta inträffar och Simon Vasqez inte kan åka till VM – är du redo?

Pablo var redo – men med dubbla känslor. Anledningen är att Simon Vasquez är hans kusin.

- Och jag vet hur mycket han tränat för VM och hur han har drömt om det. Visst, jag är glad att jag får chansen, men jag lider samtidigt med Simon. Vi har varit tillsammans hela dagen i dag och pratat mycket om det, säger Pablo.

Vem är då vår senaste VM-deltagare?

Ja, inom tennisen är Pablo Figueroa närmast en legendar. Han tillhörde alla pojklandslag och har över 100 titlar på den svenska seniortouren.

Därför var det onekligen spännande när årets padelsäsong började och Pablo deklararade en viss satsning.

Den började chockerande bra – med seger i Uppsala, där han och partnern Staffan Falkenström slog ut de då regerande svenska mästarna Vasquez och Daniel Windahl.

Lusten att ge padeln en verklig chans ökade – men någon tanke på landslaget fanns aldrig.

- Samtidigt fick man ju ett kvitto på att det gick att nå eliten i Sverige. Jag tycker också att jag har utvecklats mycket under året, säger han.

Faktum är att Pablo började säsongen som backhandspelare. Men under resans gång gjorde han och Falkenström en rockad.

- Mig spelade det inte någon större roll. Men jag känner mig faktiskt lugnare i forehandhörnet, säger han.

Något som kan ha bidragit till att förbundskaptenerna valde just Pablo som ersättare är att han dagligen tränar tillsammans med Anton Andersson i Stockholm där de är klubbkompisar i Ryskan Posten. Tanken är att de nu ska bilda par i Paraguay.

- Det passar mig utmärkt. Anotn har hjälpt mig mycket. Han gör mig lugn på banan och är väldigt bra. Vi har bra kemi på banan.

Vad förväntar du dig nu av VM? Har du hunnit fundera?

- Det ska bli en sjukt rolig upplevelse. Senast jag var med i landslaget var i tennis för tio år sedan. Att nu få vara med i en ny sport är helt sjukt egentligen. Men det är kul att bara få följa med.

Figueroa säger att han vill satsa hundra procent nu på padel och att det här året är det sista där han även spelar tennis.

- 2019 blir det bara padel. Och jag har sagt till Simon att vi ska satsa på att båda nå landslaget framöver. Jag vet hur mycket det här betydde för honom. Han har haft väldigt oflyt.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk