Annons
Skaermavbild 2018 10 17 Kl 150446
Artikel

"Allvarligt fel - det blir hela havet stormar"

Stockholm Om elva dagar börjar VM i Paraguay. Svenska ordföranden Novy Karlsson åker dit i rollen som Team Manager för Svenska landslaget. Men han ska också representera Sverige vid det årliga årsmötet för Internationella Padel Förbundet (FIP). ”Det blir hela havet stormar”, säger han.

Det svenska landslaget försöker så gott det kan att förbereda sig för årets viktigaste tävling. Men det är inte det lättaste. Med mindre än två veckor kvar vet man fortfarande inte ens var man ska bo någonstans. Ännu mindre vet någon när och var tävlingen ska lottas.

Det är bara några små exempel på hur världspadeln ser ut i dag.

- Det fungerar helt enkelt inte. Något är allvarligt fel, säger Novy Karlsson, ordförande i Svenska Padelförbundet, som åker med till Paraguay.

Under världsmästerskapets gång kommer det att hållas ett årsmöte i FIP (internationella padelförbundet). Det blir inget normalt möte. Tvärtom är riktigt stora saker som är på väg att hända.

Karlsson ger en inblick i hur FIP har skötts och den bild han målar upp är skrämmande.

Han pratar om en president, Daniel Patti, tagit sig friheter han inte har och att det tom kan ha skett ekonomiska oegentligheter inom FIP.

- Jag vet att det ligger ett par stämningar mot FIP som är uppe på skiljedomstolsnivå, säger Karlsson. Det här helt enkelt sjukt jäkla rörigt allting. Det har skett för mycket konstigheter bakom kulisserna.

Skaermavbild 2018 10 17 Kl 150318Italienaren Daniel Patti har lett FIP sedan 2012. Nu har han avgått som president - men planerar att återvända till tronen.

 

 

Kaoset inom FIP var en stark anledning till att de europeiska länderna gick ihop och skapade ett europeiskt förbund, EPA. Dessa länder ville i en extra insatt stämma avsätta Patti. Men stämman ställdes in eftersom Patti hann avgå frivilligt.

Ändå är han nu föreslagen att på årsmötet i Paraguay efterträda sig själv.

Novy Karlsson är helt inställd på ett årsmöte som kommer att bli kaotiskt och som kommer att göra rent hus med historien.

- Det kommer att bli hela havet stormar. Jag bedömer FIP vara en organisation i fritt fall.

Skaermavbild 2018 10 17 Kl 145959Sverige och Novy Karlsson kräver stora förändringar inom FIP - något som delas med en rad andra länder.

 

Enligt Karlsson har flera länder pratat ihop sig inför mötet.

- Förändringar måste ske. Vi kommer först tvinga FIP att redovisa ekonomiska förehavanden. Sedan kommer vi att diskutera olika protokoll som inte är i konsensus med varandra, där olika versioner förekommit. Det kommer att dyka upp inte fördelaktiga dokument, för FIP, på mötet. Sedan ska det väljas en ny president.

Karlsson ser framför sig en helt ny styrelse och att FIP efter VM kommer att vara ett helt blankt blad.

- Det är vad som krävs. En total omstart. Min önskan vad FIP skall prioritera är att ena de olika världsdelarna och att verka för att padel blir en OS-sport samt att ansvara för VM. Resterande kan de olika organisationerna ta hand om som tex EPA, Panamerica, Amerika med flera.

Novy Karlsson tror att EPA:s roll i framtiden blir viktigare för Sverige och berättar att han har fått ett erbjudande om att ingå i det nya förbundets styrelse.

- Det är såklart ett stort grattis till Sverige, att de vill låta oss vara med i den ”innersta kretsen”. De ser den enorma utvecklingen som har skett i Sverige och det är ett ytterligare bevis på att alla inom svensk padel har gjort fantastiska saker och bidragit till vår enorma utveckling. Men jag har inte tackat ja till erbjudandet ännu. Det viktiga är att det inte blir till bekostnad av arbetet i Svenska Padelförbundet, för det är där min prioritering ligger.

Vad är Sveriges roll i detta maktspel?

- Vi har väldigt bra kontakt med länder som Portugal, Spanien, Schweiz och Belgien.  Tillsammans kommer vi kräva stora förändringar. Vi vill se en styrelse i FIP som består av ordförande från olika länder och är transparant i sina förehavanden. Vi i Sverige är duktiga på organisation och struktur samt har en kultur med ”fair play” på alla nivåer. Detta upplever jag inte riktigt FIP har i sin organisation. Som representant för Sverige tycker jag det är otroligt viktigt att vi berättar om det för våra kollegor runt om världen och därigenom blir respekterade för vårt sätt att verka.

VM närmar sig. Men än går det inte att få veta mycket mera än att tävlingen ska spelas i Paraguay på en klubb som heter Complejo La Quinta Sports.

Det är ungefär allt.

Johan Håkansson

Annons
Annonser

Sponsorer

 • Bullpadel
 • PadelCrew
 • Wilson
 • Skaermavbild 2019 01 08 Kl 142550
 • 175648 Padelevent Logovj
 • PDL
 • Png Matchi Logo Slogan
 • Skaermavbild 2017 09 20 Kl 134939
 • 1
 • Padler Logo Se Rgb 1
 • Babolat
 • 25488985 1537573959657758 149684766 N
 • Unisport Logo Pos Tm
 • Skaermavbild 2018 01 17 Kl 163158
 • Logga
 • Vaexjoe Halmstad Padelcenter 01
 • Rpp 1
 • Pos 1
 • Vasterasenkoping