Alla hallägare bör inspektera sina banor

Världsstjärnan Paquito skadade sig otäckt när ett glas exploderade. Samma sak har hänt flera gånger i Sverige. Padelprofilen Fredrik Lindh skriver i en debattartikel att vi sitter på en tickande bomb om inte banor inspekteras och regler införs.

Semifinalen i WPT-tävlingen i Portugal var inne i ett viktigt och avgörande läge. Paqutio jagade bakåt mot bakväggen för att rädda en låg boll med sin forehand. För att vinna tid gjorde han som han brukar i dessa lägen, hoppade in i glaset för att liksom studsa tillbaka.

Men denna gång exploderade glasskivan och det vi fick se var otäckt. Tre riktigt skärrade spelare sprang mot Paqutio: partnern JMD samt motståndarna Lamperti och Mieres. 

I det läget visste ju inte någon exakt hur allvarligt det var. Paquito blödde kraftigt och fick direkt bryta matchen. 

Som tur var var skärsåren mestadels på armarna. Han fick rejäla bandage, men Paquito är snart är tillbaka på padelbanan. Om han hade haft otur hade olyckan kunnat sluta betydligt värre.

 

Men olyckan förtjänar ändå att uppmärksammas och gör det till ett lämpligt tillfälle att lyfta frågan med undermåliga glas och undermålig/obefintlig service – vilket oftast är boven när denna typ av olyckor händer. 

Jag har en bakgrund som padelansvarig på ett företag som bygger banor och i den rollen besökte jag många padelfabriker i Spanien för att studera produktionen av banor. Det är i Spanien de allra flesta banor tillverkas och det är därifrån även svenska hallägare mestadels köper sina banor.

Vad jag upptäckte i Spanien var att glasproduktionen är av väldigt varierande kvalitet – och som kund är det svårt att veta vad det är man får.

 

Padeln har växt oerhört snabbt i Sverige och det betyder att många byggt padelbanor, både inomhus och utomhus, utan att ha någon jättestor erfarenhet. 

Några krav eller byggstandard finns inte heller. Padeln har gått under radarn där.

I framtiden hoppas jag verkligen att vi får en svensk byggstandard där det tas fram krav på vad en glasskiva på en padelbana ska uppfylla. Även om möjligt ta fram någon typ av oberoende kontroll av att service är utförd på hallen enligt norm och godkänd för spel! 

Eftersom det har saknats under de första åren så befarar jag att vi lite sitter på en tickande bomb. Det är förmodligen bara en tidsfråga innan vi får en allvarlig olycka i Sverige när en glasskiva går sönder. Har vi riktig otur kan det rent av bli dödsfall.

Jag vet att det redan hänt ett antal gånger i Sverige att glasskivor exploderat, men detta är något som varken fabriker eller padelägare nere i Spanien gärna pratar om, eftersom det är dålig reklam. Det gör också att det blir ett ganska stort mörkertal där nere.

 

Varför händer det då?

Svaret är att det antingen är ett dåligt glas från början – eller att servicen inte varit bra, alternativt obefintlig.

Kanterna och fräshålen där bultarna sitter är det härdade glasets svagheter. Det är känsliga områden. I dåliga glas kan man med blotta ögat upptäcka taggiga kanter där man fräst bulthålen även på kantslipningen. 

Alla hallägare bör kontrollera glasen innan man över huvud taget sätter upp dem.

Sedan bör glasen kontrolleras och servas med jämna mellanrum. Glasskivor flyttar på sig och det gäller att hela tiden ha kontroll på avståndet mellan glasen. Man ska ha kontroll på neoprenlister, bultar, skruvar och newtontrycket dom är dragna med.

Det är mycket viktigt att listerna är intakta och att distansen är god mellan stålet och glasen.

 

Jag anser att padelhallar borde ha som krav att få sina banor kontrollerade av oberoende part. En oberoende kontrollant bör godkänna banorna innan hallen ens får öppnas. Sedan är det viktigt att man vet vad som ska servas och hur.

Alla hallägare bör lära sig ur man inspekterar banor. Särskilt de banor som finns utomhus, som utsätts för kraftig vind, sol, fukt, snö och is. Här måste man ha extra koll och regelbundet kontrollera alla bultarna inte bara glasen och neoprenlisterna, extra mycket på panoramabanorna som är mer känsliga. 

Direkt efter vintern bör en extra noggrann inspektion utföras.  

/Fredrik Lindh

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk