Vinnaren sågade nytt system: "Helt värdelöst"

I sex och en halv vecka hoppade Simon Vasquez runt i en pjäxa. Nu är han äntligen tillbaka på padelbanan – som en vinnare. ”Det känns helt underbart roligt”.

Det var på SM i Linköping som Vasquez skadade foten så pass allvarligt att det kostade VM-platsen. I stället fick han göra så gott han kunde med en stor slalomliknande pjäxa på foten. Vi har sett honom via sociala medier sitta på pilatesboll och träna volley.

Sedan han fick ta av pjäxan har han hunnit träna padel sex gånger – varav en gång med sin partner Daniel Windahl.

Därför var det inte något självsäkert par som åkte till Helsingborg för att spela Movember Open.

- Vi var spända. Vi hade ingen aning om var vi stod, men det har verkligen varit glädje från första matchen och personligen tycker jag att vi spelade bättre och bättre, säger Vasquez.

Det blev tighta segrar över Stefan Nilsson och Per Hjalmarsson i kvart och Filip Svensson/Oscar Axelsson i semi.

Skaermavbild 2018 11 25 Kl 192450Johan Brunström och Henrik Söderberg fortsätter att imponera och tog sig alltså till final i Movember Open.

I finalen väntade sedan succéparet Johan Brunström och Henrik Söderberg.

- Det tycker jag personligen var får bästa match. Vi börjar hitta tillbaka till vår struktur som vi hade innan skadan och Dannes sjukdom, säger Vasquez.

6-3, 6-2 var ganska klara siffror.

Hela finalen kan ses här.

- Vi har spelat stadigt i våra egna servegame hela turneringen. Däremot har vi bränt många breakchanser, vilket nog beror på matchovana.

Movember Open provade ett nytt spelsystem, där inget lag åkte ut i första omgången. I stället spelade man om var i lottningen man skulle ta plats. Ett system som fick kraftig kritik på förhand och som skapade mycket märkliga situationer.

Till exepel förlorade Windahl och Vasquez första omgången/kvalet - men kunde ändå vinna turneringen. Även finalparet Söderberg/Brunström förlorade sin första match. 

- Om jag ska vara helt ärlig tycker jag det är helt värdelöst. Jag förstår att de vill gott, men det här är som upplagt för att det ska bli läggmatcher, säger Simon Vasquez.

Vasquez säger att alla seedade par hade hört av sig till förbundet i förväg och varnat för just läggmatcher.

Vilket också blev fallet.

Lag gjorde inte sitt allra bästa utan valde att förlora för att få det de trodde var en lättare resa i den verkliga turneringen. Något som upprörde en del. Men Vasqez har full förståelse.

- Jag hade gjort samma sak. På den här nivån är det enda som betyder något att vinna turneringen. Att vinna en träningsmatch betyder inget.

Nu hoppas Vasquez att det här försöket skrotas – åtminstone i elitklasser.

- Kanske kan det funka i B- och C-klasser.

Nåväl, segern i Movember Open var precis det kvitto han och Windahl drömde om att få inför Mastersslutspelet som avgörs i Skurup om två veckor. Där siktar de på att försvara sin titel från ifjol.

- Vi känner oss helt redo för det. Men det kommer att bli tufft. Nivån höjs enormt för varje år.

Skaermavbild 2018 11 25 Kl 192443Seger i comebacken. Nu väntar Mastersslutspelet för Daniel Windahl och Simon Vasquez.

 

I damklassen var det bara fyra lag som ställde upp och där innebar i alla fall det nya systemet att spelarna fick en extra välkommen match.

Som väntat blev det en final mellan Sofia Arvidsson/Anna Svedenhov och Billie Gajic/Baharak Soleymani.

Billie och Baharak höll uppe spelet riktigt bra långa stunder i en riktigt bra och välspelad match, men i det långa loppet var det ändå inget snack om vilket lag som var det bästa. 6-2, 6-4 till Arvidsson och Svedenhov. När det drog ihop sig i andra set börajde Arvidsson att avlossa smashen.

Hela finalen kan ses här.

Skaermavbild 2018 11 25 Kl 192434Anna Svedenhov och Sofia Arvidsson vann över Billie Gajic och Baharak Soleymani i finalen.

 

Som dock inte får en chans att vinna Masters eftersom Arvidsson lämnat återbud.

Något som öppnar upp fältet och gör tävlingen mycket oviss och intressant.

Movember Open skänker pengar till kampen mot prostatacancer och slog nytt deltagarrekord denna gång. Det borde alltså bli en rejäl slant till det välgörande ändamålet.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk