Tävlingsansvarige: Flera nyheter nästa år

Förbundets ansvarige för tävlingsverksamheten avslöjar en rad nyheter inför 2019.

Andreas Jatko från Luleå valdes in i Svenska padelförbundet styrelse förra året. Men det var i somras han blev förbundets tävlingsansvarige.

- Jag träffade ordföranden Novy Karlsson över en lunch i Stockholm och han tyckte att den här rollen skulle passa mig.

Berätta hur organisationen kring tävlingsverksamhen är uppbyggd?

- Vi har en tävlingskommitté där jag är ansvarig och styrelsens representant. Där sitter även Robert von Scheele som är tävlingschef och Anton Andersson, som är regel- och tävlingskonsulent. Vi bollar idéer regelbundet via telefonmöten. Vi försöker även ses live när vi kan.

Skaermavbild 2018 11 27 Kl 203241Robert von Scheele från Halmstad är tävlingschef.

- Dessutom har vi tillgång till två referensgrupper. En som består av spelare och andra padelentusiaster. En består av hallägare. Dessa är jätteviktiga. Padeln utvecklas så snabbt och det händer mycket på tävlingar. Dessa stöter på problem och kan ge oss feedback.

Vilka som sitter i referensgrupperna är hemligt och det är för att de fritt ska kunna ha åsikter utan att behöva ta emot kritik. Besluten tas ändå av tävlingskommittén.

- Är det större saker så får jag ta med det till styrelsen för att få beslut, säger Jatko.

Tävlingsåret lider mot sitt slut och i det stora hela tycker Andreas Jatko att det har varit en stor framgång – även om han hela tiden ser förbättringsmöjligheter.

- SM i Linköping var till exempel ett jättebra arrangemang. Och Lag-SM var ett koncept som alla var nöjda med. Just lagtävlingar är något jag tycker är värt att bygga vidare på.

- Däremot måste vi göra helheten kring tävlingarna bättre, särskilt kring Swedish Padel Tour. Vi måste göra touren till något större. Det ska synas och kännas att det är SPT när du kommer dit, det ska helt enkelt vara något annat än en vanlig sanktionerad tävling. Och det är upp till oss som sköter det att ordna det.

Någon gång kring månadsskiftet november-december kommer Jatko och von Scheele att presentera nästa års tävlingsupplägg. Men redan nu kan han avslöja en rad nyheter för Padelfeber.

Bland annat att SPT kommer ha ett större fokus mot eliten.

Challenger slopas. Touren ska bara innehålla Open och Masters i utökat format – men utan B-klasser.

- Det blir åtta deltävlingar. Hälften av dem ska innehålla juniorklass och hälften veteranklass, säger Jatko.

I herrklassen ska 24 lag delta och i damklassen 16. Dessa ska avgöras i poolspel och sedan kvartsfinaler.

- Det gör att vi kan leverera fasta spelscheman och lottningsträd som ser likadana ut för varje tävling. Vi kan få ut lottningar i god tid vilket både underlättar för arrangerarna och gör det lättare för långväga spelare.

Att B-klasserna stryks tror Jatko kommer att öka motivationen att spela övriga sanktionerade tävlingar för att där samla de poäng som krävs för att få ställa upp i SPT.

När det gäller Lag-SM blir det en stor förändring. Tävlingen kommer att delas in i fyra regioner där varje region har ett kval för ett slutspel. Tanken är att kvalet ska spelas i april på fyra orter och slutspelet i maj.

- Vi har haft uppe till diskussion angående utlänningskvot och överskrivningar – och det kommer inom kort att presenteras ett regelverk.

När det gäller stora SM är planen att det delas in i två. Ett vanligt SM plus ett SM för juniorer och veteraner.

- Överlag jobbar vi med ett helt nytt koncept kring juniortävlingar som vi hoppas kunna presentera i början av nästa år, säger Jatko.

Om du får vara visionär: i vilken riktning vill du att svensk tävlingspadel ska gå de närmaste åren?

- Jag ser gärna att SPT blir en av de största tourerna i Europa. Och jag ser gärna ett nationellt seriespel med olika divisioner. Dessutom vill jag se fler renodlade ungdomstävlingar, med stora klasser och mycket folk.

- Tänk ett Movember Open med bara juniorer. Det hade varit något…

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk