"Det skulle vara ett dråpslag"

Hemkommen från ett kaotiskt VM. Invald i styrelsen för Europeiska padelförbundet. Nervöst väntande på RF:s beslut. Padelfeber såg många skäl till att göra en längre intervju med förbundets ordförande Novy Karlsson.

Vi börjar med VM – som för evigt lär gå till historien som mästerskapet där ingen herrsegrare kundekoras.

Novy Karlsson följde med till Paraguay och tog på sig dubbla roller: dels Team Manager – men han var även Svenska Padelförbundets representant vid FIP:s (internationella padelförbundet) årsmöte.

- Ingen skugga ska falla över landet eller människorna. De var otroligt hjälpsamma. Men organisatoriskt var VM en katastrof, och där faller ett stort ansvar på FIP, säger Karlsson.

Bara en sådan sak att den tänkta finalhallen underkändes för spel två dagar innan, samt att det inte fanns någon beredskap för regn i ett monsunland.

Men även andra saker störde Karlsson.

- Om vi tittar på invigningen, så var allt på spanska. Då respekterar man inte världspadeln. Varför inte ha en tolk? Vid FIP:s årsmöte fanns en simultantolk och det var tydligen första gången någonsin det hände.

Det positiva från VM?

- Prestationen. Och kontakterna med andra länder. Padel är verkligen en community.

Vid årsmötet avsattes som väntat ordföranden Daniel Patti. Sverige röstade för en portugisisk efterträdare – men förlorade. Ny ordförande bli italienaren Luigi Carrera.

- Jag känner honom inte, men det blir hans uppdrag nu att införa nödvändiga förändringar i FIP, säger Karlsson.

 

När vi ändå har världsperspektivet kommer vi naturligt in på Novy Karlssons nya roll. Han har nämligen blivit invald i det nybildade EPA:s (europeiska padelförbundet) styrelse.

- Det är positivt för svensk padel. Vi har kört om många länder och min plats i styrelsen är ett erkännande.

Intressant är att tunga namn Italien och Frankrike valt att ställa sig utanför det nya förbundet, något Novy Karlsson har politisk bakgrund.

- EPA ska verka för att padel ska vara en oberoende sport. Men i både Frankrike och Italien är padeln en del av tennisförbudet.

Tanken är att EPA ska samverka kring tävlingar och stärka Europas röst på världsscenen.

- Om padeln ska bli olympisk krävs att minst tre världsdelar är organiserade.

Hur känns utnämningen för dig personligen?

- Mer jobb. Fler möten. Men jag måste prioritera Sverige. Vi har mycket viktigt framför oss.

 

Vilket osökt leder in på nästa punkt: RF-ansökningen.

Svenska padelförbundet ska lämna in en ambitiös ansökan om att få bli fullvärdig medlem i Riksidrottsförbundet – och beslutet tas i slutet av maj när RF har sin stämma.

- Vår ansökan ska inte ha några tveksamheter. Vi hade ett light styrelsemöte i tisdags där vi diskuterade frågan. Men som jag ser det uppfyller vi alla kraven. Vi har i dag 55 registerade klubbar och över 5 000 medlemmar.

Ett RF-medlemskap är en stor nyckel för svensk padels framtid. Det skulle ge tillgång till en rad bidrag, som sedan kan slussas ner till klubbarna.

Skulle det rent av vara ett dråpslag för padeln om det blir ett nej från RF?

- Ja, det skulle ju betyda att vi inte är en egen sport, att de inte respekterar det vi håller på med. Och då får vi hitta andra vägar att gå ekonomiskt. Men jag skulle bli oerhört förvånad. Vi har visionen klar och har låtit advokater titta på vår ansökan.

Vilka är det som har arbetat med visionen?

- Det är i första hand Mattias Mikulski. Där jag har fungerat som en referenspunkt.

 

Just ekonomin och pengar till klubbar leder oss in på nästa ämne: svensk padels framtid.

Där ser Novy Karlsson utbildningsfrågan som den absolut viktigaste.

- Vi vill ha en utbildning i världsklass. Kunskap som ska spridas ner till regionstränare, som sedan utbildar lokala tränare. Sverige är bra på att bygga bredd, som sedan gör en elit.

Apropå elit: du har just fått följa vårt landslag på väldigt nära håll under VM. Hur ser du på den verksamheten?

- De har gjort ett jättejobb med de resurser de har fått. Spelarna gör det jättebra och har en enorm energi i laget. Den energin och gemenskapen kommer alltid att ha en plats i mitt hjärta. Jag är jättestolt över vårt landslag, spelarna är grymma ambassadörer.

Vilka slutsatser drog du från VM?

- Att varje resa behöver en team manager. Det är så mycket som behöver lösas. Och vi behöver ha fler samlingar och lära oss ännu mer. Där har vi knutit kontakter med andra länder för att utforma samarbeten. Holland, Tyskland och några länder till är sugna på fyrnationsturneringar.

Är ni nöjda med kaptenerna Dani Dios och Andréas Johansson?

- Jättenöjda. Deras engagemang har varit fantastiskt. Nu har deras kontrakt gått ut och vi ska ha ett utvärderingsmöte på söndag. Även landslagschefen Stefan Kruegers uppdrag har gått ut. Vi behöver även i framtiden någon som koordinerar landslaget.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk