Flera tunga värvningar inför lag-SM

Klubbarna rustar för den allra första upplagan av lag-SM.

Det historiska lag-SM avgörs i Halmstad den 1-3 juni. 16 herrlag och 8 damlag har anmält sig. Herrlagen består av sex spelare och damlagen fyra.

Det är dessutom fritt fram för varje lag att förstärka med två utländska spelare.

- Vilket har lett till en viss värvningscirkus, särksilt på damsidan, säger von Scheele.

Där har flera toppspelare värvats med tanke på lag-SM:

Ebba Stedt är klar för Padel Crew. Emmie Ekdahl har gått till Malmö. Och Ann Roslund ska spela för Halmstad. Alla tre klubbar som aspirerar på titeln.

Även på herrsidan värvas det och där har bland anant Mattias Lundmark gått till Padel Crew.

Ser vi på de anmälda lagen är det främst ett lag som verkligen saknas: Ryska Posten från Stockholm, med bland andra Simon Vasquez, Pablo Figueroa och Staffan Falkenström.

I övrigt är alla stora klubbar med.

Tävlingen har, precis som internationella mästerskap, seedningsgrupper.

- När vi gjorde seedningen utgick vi ifrån varje klubbs högst rankade spelare oavsett om vi vet om den spelaren ska vara med eller inte, säger Robert von Scheele.

På herrsidan innebär det att Malmö, Uppsala, Lödde PC och Padel Crew är i första seedningsgrupp.

På damsidan är det Padel Crew, Näset, Halmstad och Malmö som blir seedade i första gruppen.

Exakt vilka lag som klubbarna kommer med går inte att veta än. Flera sonderar terrängen för att hitta spetsiga utländksa värvningar och det är tillåtet att ändra i laget ända fram till sista dagen före tävlingen.

- Vi kör det här året som ett test för att sedan utvärdera. Vårt mål är att vara med på SM-veckan i Malmö nästa år och då vill vi ha en färdig produkt att presentera för SVT och Riksidrottsförbundet, säger von Scheele.

Varför valde ni att tillåta utländska spelare i ett SM?

- Vi har tittat på andra racketidrotter där det tillåts och väljer att prova den vägen. Jag tror faktiskt vi är rätt ute. Det höjer nivån på lagen och ger fler bra matcher.

Hur stort tror ni lag-SM kan bli?

- Jag hoppas att det ska bli stort för klubbarna. Det kommer aldrig att kunna slå det vanliga SM, men det går att jämföra lite med svenska cupen i fotboll. Gör vi det rätt så blir det något man bryr sig om, gör vi det fel så försvinner det bort.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk