Vilshärad - en folkfest med ny WPT-status

Vilshärad - en folkfest som numera även har WPT-status.

Med stora prispengar och natursköna banor intill havet utanför Halmstad har Vilshärads sommarturnering vuxit snabbt.

Nu får den dessutom enorm draghjälp genom att kopplas ihop med WPT-tävlingen som avgörs kort därpå i Båstad.

Vilshärads elitklass görs helt enkelt till ett WPT-kval.

- Klassen kommer att innehålla 32 lag. De fyra semifinalklara lagen går vidare till nästa kvalomgång, förklarar tävlingsledaren Robert von Scheele.

Skaermavbild 2018 06 14 Kl 140155Per Boström och Robert von Scheele - arrangörer i Vilshärad.

Det avgörs nämligen ytterligare ett WPT-kval till Båstad med Madrid som spelplats. Det kvalet spelas redan nu i dagarna. De fyra bästa lagen där får alltså möta de fyra bästa från Vilshärad om fyra platser rakt in i WPT:s huvudturnering. Och de lag som ställer upp i Madrid får inte spela i Vilshärad.

De fyra bästa lagen från Madrid möter de fyra topplagen i Vilshärad i ett direkt avgörande kval i Båstad den 24 juli.

Den nya statusen på turneringen innebär att arrangörerna i Vilshärad väntar en hel del lag från Spanien som tar chansen att kvala via Sverige, vilket borde vara en enklare väg.

- Vi får väl se hur många det blir. Det blir i första hand seedning efter WPT-ranking. Sedan är det svensk ranking som är näst på tur.

Arrangörerna har även rätt att dela ut fyra stycken wild cards. Och det är inte alls säkert att dessa går till svenska spelare.

- Det beror helt och hållet på hur många spanska lag som kommer. Men om våra bästa svenska lag ändå får plats vore det roligt att premiera spelare som varit i Vilshärad tidigare. Vi har till exempel duktiga italienare som varit här i två år. Även spelare från Belgien.

Förutom WPT-kvalplatser på spel är prispengarna i vanlig ordning riktigt bra. Vinnarna i herrklassen tar hem 4 000 euro. Tvåorna får 800 euro.

Förutom kvalplatserna har sedan WPT-arrangören i Båstad rätt att dela ut ett wild card till huvudturneringen. Om det blir svenska spelare skrivs alltså svensk padelhistoria. Då har vi för första gången någonsin svenskt deltagande i en WPT Open-tävling.

I år siktar även Vilshärad på att ha en högklassig damklass med lika stora prispengar som herrklassen. Där är det klart att svenska landslagsspelaren Antonette Andersson ska spela med världsspelaren Lucia Sainz, rankad trea i världen.

- Men vi hoppas på betydligt fler anmälningar. Jag uppmanar verkligen våra bästa tjejer att ta chansen att spela i Vilshärad, säger von Scheele.

Totalt har Vilshärad en prispott på över 100 000 kronor.

Tävlingen i Vilshärad börjar allt mer likna ett O-ringen med tävlingar varje dag i en veckas tid. Det börjar med sanktionerade B-klasser redan helgen 14-15 juli och avslutas med elitklasserna 20-21 juli.

Här är hela veckans schema förutom elitklasserna:

Skaermavbild 2018 06 14 Kl 140842 

Johan Håkansson

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk