Varför sumpade ni den här chansen, tjejer?

Tjejer har varit bra på att påtala orättvisor. Då svarar en SPT Open-tävling med helt jämställda prispengar. Vad händer? 16 av 20 Sveriges högst rankade spelare nobbar turneringen.

Prispengar är ett ämne som alltid älskas att diskuteras. Särskilt om summorna skiljer sig åt mellan herrar och damer.

Inom svensk padel har det hittills varit så. Jag är en av de som argumenterat emot (vilket jag kan återkomma till) men det här ändå funnits en logik bakom besluten. Det finns än så länge väldigt många fler herrspelare i Sverige och konkurrensen är betydligt tuffare.

Det där har damspelare protesterat emot.

Jag har inga problem med det.

Men dessa protester kommer framöver att lämna mig tämligen sval.

Anledningen är SPT-tävlingen Padel 365 Open i Luleå som avgörs i månadsskiftet. Arrangörerna ville verkligen göra ett statement och gick tidigt ut med att de har helt jämställda prispengar. En total prispott på 40 000 kronor.

- Vi hoppades givetvis att detta skulle locka de allra bästa damspelarna, säger tävlingsledaren Andreas Jatko.

Så blev det inte. Damklassen i Luleå blir tyvärr extremt svag för att vara en SPT-tävling.

I princip alla toppspelare har valt att nobba tävlingen. Av de 20 högst rankade spelarna i Sverige är det endast fyra som kommer spela i Luleå: Ann Roslund, Emmie Ekdahl, Anna Velica och Anna Åkerberg (all heder till er, jag hoppas att detta har en påverkan i framtida landslagsdiskussioner).

Av de riktigt stora namnen är det ingen som väljer att åka upp till Luleå.

Jag tycker det är riktigt dåligt. Och så synd. Det rätta hade givetvis varit att göra motsatsen: att kollektivt ställa upp, av symboliska skäl och sedan hylla arrangemanget som tar dampadeln på allra största allvar och att Luleå Padelklubb ligger i framkant och tänker rätt.

Visst, det kan säkert finnas enskilda skäl som gör att den och den spelaren inte kan åka upp till Luleå. Det är avstånd och semestertider - men det stora problemet måste vara att viljan inte var nog stor, helt enkelt.

Nu blir det väldigt svårt att hitta argument för jämställda prispengar framöver – och personligen kommer jag inte att lyssna särskilt mycket på när kritik framförs.

Vilket känns riktigt tråkigt. För jag tycker verkligen att jämställda prispengar är rätt väg att gå för padeln. Inte för att det kanske är helt rättvist nu år 2018, men det är lika bra att börja nu och sedan jobba stenhårt för att förbättra och stärka dampadeln. Annars är risken att man bygger in och cementerar orättvisor.

En annan arrangör som valt helt jämställda prispengar är Vilshärad. Dessutom riktigt stora sådana. Men belöningen i form av anmälningar har helt uteblivit även där. Tjejerna valde bort tävlingen ifjol och i år känner sig tävlingsledningen tvungen att aktivt gå ut och uppmana fler damer att anmäla sig.

Jag förstår det inte.

Att slåss för jämställda prispengar och sedan vända ryggen till de arrangörer som backar upp er är att sända obegripliga signaler. Risken är stor att arrangörer prioriterar om.

Det står er givetvis fritt, tjejer: men kom inte och gnäll sedan över orättvisa prispengar.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk