Sverige kan arrangera EM redan nästa år

EM till Sverige? Hur ska padel bli olympisk? Två konkreta resultat efter ett möte i Lissabon.

Det rör på sig inom europeisk padel. Ett renodlat europeiskt padelförbund är på väg att bildas för att tillvarata padelns intresse och utveckling i Europa. Anledningen är att flera länder känner att det internationella padelförbundet FIP inte riktigt hänger med när det gäller att driva på utvecklingen.

När ledare för en rad padelländer möttes i Lissabon för att dra upp riktlinjerna fanns Novy Karlsson från Sverige med.

- Det var givande. Och det som var riktigt roligt var att flera länder kom fram och gratulerade Sverige till framgångarna. Många ville veta vad vi har gjort för att få den enorma utvecklingen på sporten, säger Karlsson och fortsätter:

- Det jag nämnde för gruppen i Lissabon var bland annat det driv som finns hos de entreprenörer som verkar inom padeln i Sverige.

När frågan om kommande mästerskap dök upp vände sig Spaniens representant direkt till Novy Karlsson med frågan:

- Vill Sverige arrangera EM 2019? Om inte ni kan så tar vi det.

Så Karlsson åkte hem till Sverige och Stockholm med den frågan över sig.

- Det är klart att vi är intresserade. Vi måste ta upp det på ett styrelsemöte. Men vi pratar redan 2019. Jag är inte säker på att vi är riktigt klara organisatoriskt. Jag tror att det kan bli lite för tidigt. Men om vi inte klarar det 2019 lär vi vilja ha det 2021. Vi vill ha stora mästerskap och ser det som ett erkännande.

Men den stora saken som diskuterades i Lissabon var alltså ett grundande av EPA (European Padel Association).

- VI har suttit och pratat statuter och tar det här som en oerhört seriös fråga. Vi vill bygga upp en stark gemenskap och ett stöd för det internationella padelförbundet. Och ju starkare vi är internationellt desto bättre kan vi jobba mot ett olympiskt deltagande.

Det är nämligen det stora målet: att få in padeln i OS.

- Här är Spanien och Portugal starkt drivande. Men vi måste samlas under samma tak. Sedan är det det internationella förbundet som ska driva visionen. Det europeiska samarbetet ska stötta.

När tror du själv att padel kan bli accepterat som OS-sport?

- Oj, vad svårt. Men om 10-15 år, kanske.

Johan Håkansson

 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk