Tennislegendar väntar Sverige i helgens VM-kval

Ett brandskattat Österrike. Ett Polen med en tennisvärldsstjärna i laget. Och ett land ingen vet något om. Det är vad som väntar Sverige i helgens VM-kval.

 I morgon samlas den svenska truppen i Helsingborg för en träningsdag. Platsen, Helsingborgs Racketklubb, är vald med omsorg. Den lägre takhöjden där påminner om den som väntar i Warsawa i helgen.

- Vi tänker köra en del interna fighter, så jag hoppas på lite leenden och gott snack, säger Andréas Johansson assisterande förbundskapten.

På fredag flyger truppen från Kastrup till Warsawa och hinner därmed träna ett pass i tävlingsarenan.

Vad väntar sedan?

Ja, schemat vet vi:

Lördag 10.00: Sverige-Litauen.

Lördag 16.30: Sverige-Polen.

Söndag: 10.00: Sverige-Österrike.

Men vilket motstånd väntar?

Eftersom alla lag tvingats lämna in sina trupper till internationella padelförbundet har vi en del svar. Trupperna ser ut så här:

 Skaermavbild 2018 07 11 Kl 123037

Skaermavbild 2018 07 11 Kl 123051

Skaermavbild 2018 07 11 Kl 123100

Vilket är intressant, eftersom Österrike i normala fall har två lag som absolut kan skada Sverige. Framför allt har de ett par som gjort fina resultat i en rad WPT-kval: David Alten och Christoph Krenn.

 Men de saknas i helgen och enligt uppgift beror det på en schism med det österrikiska förbundet.

Skaermavbild 2018 07 11 Kl 123914

Alten och Krenn har vunnit matcher i WPT-kvalet - men saknas i Warsawa.

 

Saknas gör också Kris Sotiriu och Dominik Bierent, det par som besegrade Ola Brodén och Anton Andersson på VM i Portugal för två år sedan.

Det innebär att den på pappret svåraste motståndaren är kraftigt försvagad och därför ganska svår att uppskatta.

När det gäller Polen har Padelfeber tagit hjälp av Tomas Gaicki, polsk medborgare och padelprofil i Stockholm. Han har mött flera av de polska landslagsspelarna och gör bedömnigen att Sverige är solklara favoriter.

- Alla deras spelare kommer från tennisen och de har några stycken som är duktiga, som håller svensk A-klass. Framför allt är två backhandsspelare, Jakub Slowinski och Lukasz Cyransk, bra och har spelat padel i flera år, säger Gaicki.

- Kommer Polen att vinna games mot Sverige? Ja, det kommer de. Kommer de att vinna set? Nej, det tror jag inte.

Men Sverige har stor respekt för värdlandet.

- Dani Dios har tränat några av polackerna i Marbella och vi vet att de har duktiga tenniskillar som kan göra det jobbigt för oss, säger Andréas Johansson.

Däremot saknar Polen en ordinarie spelare, vilket gjort att de fyllt truppen med landets kanske största tennisstjärna genom tiderna: Jerzy Janowicz. Janowicz padelkunskaper är oklara, men hans förutsättningar är onekligen intressanta. Han är 2,04 lång och var i semifinal i Wimbledon för bara några år sedan. Som allra bäst var han rankad 14 i världen.

- Jag vet att Janowicz älskar padel och att han har tävlat en del i Polen, säger Gaicki. 

Om inte annat kommer Janowicz närvaro att sätta färg på hela arrangemanget.

Litauen då? Ett ganska nytt land inom padeln som få vet något om. Även där räknar svenska landslagsledningen med att det är tennisspelare som konverterat – men laget borde vara det klart svagaste i gruppen.

För Sverige är förutsättningarna följande: vid gruppseger är vi kvalificerade till VM i Paraguay (där damerna har en direktplats). Även vid en andraplats finns chansen kvar. Då väntar ett uppsamlingskval i början av augusti, där motståndarna blir Mexiko, Finland och Holland.

Andréas Johansson är optimistisk och tror att just Sveriges jämnhet kommer att avgöra.

- Vi har fyra jämna lag som vi i princip kan ställa upp med beroende på vilka spelstilar vi tror passar bäst. Det kan ingen annan nation i Polen matcha. Vi ska ha respekt för motståndet, men det finns ingen anledning att djupanalysera motståndet. Om vi är där och är närvarande så ska vi vinna. Vi har det bästa gänget.

Sveriges lag som åker till Polen består av Daniel Windahl, Uppsala, Simon Vasquez, Ryska Posten, Calle Knutsson, Båstad, Bobby Seger, Lödde, Andreas Pålsson, Lödde, Anton Andersson, Uppsala, John Larsson, Halmstad och Pierre Bonfré, PDL Göteborg.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk