Kommer Bela till Båstad som världsetta?

Det är en final med nästan bibliska proportioner. Bela risker att för första gången på 15 år petas från tronen.

Ja, det känns faktiskt lite overkligt. 15 år är en väldigt lång tid. 2003 hade till exempel ingen kommit på tanken att bygga en padelbana i Sverige.

Sedan dess har fenomenet, 39-årige Fernando Belasteguin från Pehuajo utanför Buenos Aires, ägt padelscenen. I många år tillsammans med Juan Martin Diaz och de senaste säsongerna i par med Pablo Lima. Det är en fullständigt sanslös prestation som borde sakna motstycke i idrottsvärlden.

 

Men den här säsongen har varit motig för Bela. Dels har padelvärlden tuffat till sig. Det är fler bra spelare i toppen och spelet blir allt snabbare och hårdare. Dessutom har han besvärats med en tennisarmbåge den senaste tiden.

Allt har lett fram till detta. Inför Valencia Masters stod det klart att Bela för första gången på 15 år skulle petas från förstaplatsen på WPT-rankingen om han skulle åka ur före den jagande Sanyo Gutierrez. Detta har varit det stora samtalsämnet under hela turneringen och på varsin halva har de två tagit steg mot steg mot detta.

Självklart skulle det bli så att de båda möts i finalen.

Episkt. Nästan bibliskt.

 

Skaermavbild 2018 07 07 Kl 213023

Poängen på WPT-rankingen inför Valencia Masters.

 

Det är som om situationen nästan har retat upp den gamle Bela. Insatsen i semifinalen mot Ale Galan och Matias Diaz var mästerlig. Bela och Lima tog unge Galan till skolbänken och vann i två ruggigt jämna set.

Mer dramatiskt var det för Sanyo, som i par med Maxi Sanchez var oerhört nära att åka ut mot Paquito Navarro och Juan Martin Diaz.

Men det blev som hela padelvärlden hoppades – ett direkt möte med padeltronen på spel.

Det känns extra kittlande att padelcirkusen efter Valencia drar vidare mot Båstad. För första gången någonsin ska en WPT Open avgöras i Sverige. Och för första gången på en herrans massa år kan den göra det utan Bela som världsetta.

 

Om Bela skjuts ner från täppan är det intressanta i vilken riktning hans karriär i så fall tar vägen. Kan han och Pablo Lima samla kraft och hitta kvalitet tillräckligt för att ta tillbaka tronen? Eller börjar det rent av luta mot att Bela ser sig om efter en ny partner?

Det finns initierade som till och med tror att Bela kommer att avsluta sin karriär som forehandspelare. Att han hittar ett ungt, fysiskt monster typ Galan, Paquito eller Lebron för att förlänga sin karriär i toppen när han känner att han inte själv längre har fysiken för att hinna med i den roll han har.

Att han skulle lägga av kan vi glömma. När jag själv intervjuade Bela i Uppsala för ett drygt år sedan ställde jag frågan om han kunde se sig själv spela som världstrea eller världsfemma, vilket han direkt svarade att han kunde. Han spelar för sina barns framtid, det är det som är hans drivkraft.

Personligen tycker jag att Bela sakta men säkert har tappat i styrka. Det syntes inte nu i semifinalen, men det har synts i nästan två säsonger. I fjol var det till exempel fyra lag som slog världsettorna, vilket var sensationellt. I år har inte alls respekten för paret varit lika stor.

Men nu är legendaren retad. Hans storhet och stolthet står på spel. Och jag tror därför på en otrolig final, med enormt mycket känslor – och säkert en hel del nerver.

Hur det går?

Det går knappt att tippa. För det lär inte bli en vanlig match. Den stora frågan är om Sanyo klarar av en situation han knappt kan ha drömt om att han skulle få uppleva.

Men det enda vi med säkerhet vet är att eror för eller senare tar slut. Frågan är om vi har en helt ny situation i padelvärlden när Båstads WPT avgörs om några veckor?

Svaret får vi i dag. Bela: maskinen och geniet mot artisten Sanyo. Låt oss bänka oss.

Johan Håkansson

Läs mer: "Bela": Jag hjälper gärna svensk padel

Fotnot: Anledningen till att Sanyo Gutierrez ensam blir världsetta vid seger är att han har en hel del poäng från ifjol då han spelade tillsammans med Paquito.

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk