Bela: "Nu vill jag möta Zlatan - i boxning"

Världsetta i 16 år. Då söker "Bela" nya utmaningar. Som att möta Zlatan i boxning.

Fernando Belasteguin lärde känna den svenske superstjärnan när Zlatan invigde sitt padelcenter i Stockholm. ”Bela”, som han kort och gott kallas i padelvärlden, var inbjuden som en speciell gäst, som sportens absoluta superstar.

Nu är ”Bela” åter i Sverige. Denna gång för att spela World Padel Tour i Båstad. Det är första gången någonsin som touren spelas i Sverige och ”Bela” ser det som en inblick i framtiden.

- Den här tävlingen kommer att bli en klassiker bland padelspelarna. Själv hade jag stora förväntningar eftersom Båstad haft stora tennistävlingar i många år. Padel är en liten sport i jämförelse och vi har verkligen blivit fantastiskt mottagna.

Skaermavbild 2018 07 25 Kl 194903

Padelfeber träffar "Bela" på Sand hotell och får tolkhjälp av landslagsspelaren Simon Vasquez.

 

 

- World Padel Tour blir större och mer profsessionell för varje år. Allt blir bättre, men Båstad är på en ny nivå. Tävlingarna i Spanien och Argentina kommer garanterat att försöka kopiera det här, säger han.

Inom tennisen har Båstad år efter år utsetts till favorittävlingen bland spelarna och ”Bela” är övertygad om att det blir samma sak inom padeln.

- Det är en finfin stad, extremt fin anläggning och vädret är fenomental. Allt är underbart. Nu växer padeln otroligt snabbt och det är så här det kommer att bli.

Fernando Belasteguin är förmodligen unik när det kommer till racketsport. Att kunna dominera en sport i 16 år är egentligen osannolikt. Han minns mycket väl den gång han blev världsetta.

- Det var 2002 och givetvis kunde jag inte drömma om att jag skulle sitta här 16 år senare och ännu vara det. Men jag blickar aldrig bakåt, bara framåt och nu njuter jag att vara med i den här processen när sporten blir stor i hela världen.

 Skaermavbild 2018 07 25 Kl 201021

Bela och Zlatan blev kompisar i samband med Zlatans invigning.

 

Men faktum är att Belasteguin aldrig varit så hotad på tronen som han är nu. Delvis beror det på en armbågsskada som gjorde att han missade några tävlingar tidigare under säsongen. Men nu riskerar han faktiskt att petas från platsen som nummer ett. I princip krävs seger i Båstad för att han ska få sitta kvar på sin invanda tron.

- Jag försöker inte tänka på att jag är hotad. Samtidigt är det i exakt de lägena jag motiveras till max och pressas till min bästa padel. Jag har ständigt kunnat göra det.

Hur mår armbågen nu?

- Jag känner mig inte 100, men jag är tillräckligt bra för att inte behöva tänka på armbågen. Däremot krävs det mycket för- och efterarbete.

Vad är det som driver dig så hårt och som gör att du har orkat vara nummer ett så oerhört länge?

- Jag spelar för mina barn. Det är min drivkraft. Jag vill trygga deras framtid och ge dom ett så bra liv som möjligt. Det är det som motiverar mig att träna hårt varje dag och att hela tiden sträva efter att bli bättre. Varje morgon jag vaknar så är jag en bättre spelare än jag var dagen innan.

I dag har Fernando Belasteguin hunnit bli 39 år. Även om han säger att han inte har några planer alls på att trappa ner så börjar karriären sakta närma sig sitt slut.

Känner du en sorg över att sporten exploderar globalt nu och inte när du själv var 25 år?

- Nej, jag tänker aldrig så. Först när jag lägger av ska jag unna mig att se bakåt. Och när sporten blir stor kan det finnas andra uppgifter för mig att göra.

När intervjun närmar sig sitt slut tar plötsligt ”Bela” fram mobiltelefonen och ler.

- Nästa år vill jag spela padel med Zlatan. Eller ännu hellre, jag vill möta honom i boxning!

Han spelar upp en video där han själv går en sparringrond i boxning – väl medveten om att Zlatan är mycket förtjust i kampsport.

- Men inga sparkar. Bara boxning. Jag vet att han håller på med taekwondo och sånt, men det ska bara vara med händerna.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk