Stopp för utländska spelare i lag-SM

Beslutet är taget. Lag-SM blir en tävling enbart för svenska medborgare. ”Jag har själv svängt i frågan”, säger förbundets tävingsansvarige Andreas Jatko.

Förra året spelades Lag-SM för första gången. Halmstad vann på herrsidan och Padel Crew på damsidan. Vid premiärupplagan tilläts två utländska spelare i varje lag, vilket några klubbar utnyttjade, medan andra klubbar vägrade av princip förstärka med utländsk kraft.

Detta ledde efter tävlingen fram till en ganska livlig debatt.

Vilken väg skulle Lag-SM gå i framtiden?

Nu har Förbundet beslutat färdriktningen.

Skaermavbild 2019 01 03 Kl 134453Andreas Jatko, ordförande i förbundets tävlingskommitté, säger att han själv svängt i frågan angående utländska spelare i lag-SM.

 

- Det har varit delade meningar i vår tävlingsgrupp. Det har även varit delade meningar hos mig själv. Men det som fick mig att tippa över i detta beslut var när jag har pratat runt med klubbar och personer i Padelsverige, säger Andreas Jatko.

- Det är ju en sak vad vi i tävlingskommittén tycker, men det är ju faktiskt Padelsverige som ska leva med vårt beslut.

Vad har du fått för synpunkter när du pratat runt?

- Det är blandat. Det beror lite på hur man ser på Lag-SM. Ser man det som en hockeyliga eller allsvenskan i fotboll resonerar man på ett sätt. Men ser man det som ett svenskt mästerskap resonerar man annorlunda. Men de allra flesta tycker att det i dagsläget är bäst att ha tävlingen för svenska medborgare. Att det stärker klubbkänslan. Och det känns absolut rätt att köra på det beslutet nu.

- I slutändan var det faktiskt ett ganska klart beslut. Sedan får vi se hur allt utvecklas i framtiden.

I Uppsala finns Sebastian Carlsson – svensk medborgare som tävlar för Finland. Får han spela lag-SM?

- Ja. Dubbla medborgarskap är godkänt. Då är du berättigad att spela lag-SM.

Lag-SM ökar i prestige för varje dag och flera klubbar ser över sina hus för att förstärka. Det har gjort att Förbundet även tagit ett beslut om övergångar.

Sista övergångsdatum är satt till den 31 mars.

- Den klubb du är registrerad på då kommer du representera resten av säsongen. Sedan kan vi ge dispens om klubbyte om du flyttar till en ny stad.

Är det bestämt var kval och slutspel ska gå?

- Nej. Vi mejlade ut i går inbjudan till alla klubbar och även möjlighet att ansöka om dessa tävlingar. Men ju förr vi får in bra ansökningar desto snabbare kan vi besluta det, säger Jatko.

Johan Håkansson

Fotnot: I Förbundets tävlingskommitté sitter Andreas Jatko, Björn Stolt och Anton Andersson.

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk