Mästarens återkomst

Världens allra bästa spelare samlas för att göra upp om den mest åtråvärda titeln.

I morgon drar Masters Finals i Madrid igång. Världens absolut bästa spelare samlas traditionsenligt för att göra upp en sista gång på året i den allra mest prestigefulla tävlingen.

Både på herr- och damsidan handlar det om de åtta bästa paren som får chansen. Det är en stor fest inför fullsatta läktare som dessutom lockar till sig alla stora aktörer inom padelcirkusen.

Det stora med årets turnering är att den blir Fernando Belasteguins återkomst. Han som var världsetta i 16 raka år, som vann den första upplagan av Swedish Padel Open i Båstad, men som sedan tvingades avbryta säsongen.

”Bela” bestämde sig för att på allvar ta tag i sin smärtande armbåge. Han lämnade touren på obestämd tid utan att egentligen kommunicera ut vad som gällde och vad som väntade.

Det har pratats om att han rent av har opererat sig, men nu är han alltså tillbaka. De senaste veckorna har han tränat stenhårt hemma i Barcelona och det är naturligtvis glädjande att han redan nu anser sig vara i så bra form att han är redo att beträda den stora scenen igen.

Då får naturligtvis Paquito Navarro artigt flytta på sig. Han har med den äran fått vikariera vid Pablo Limas sida, men när nu Bela är tillbaka återförenas paret.

På grund av den ruljans som tidigare skett mellan några par i och med Belas skada är det Paquito som lite blir offret här. Hans gamla partner Juan Martin Diaz är upptagen, vilket gör att Paqutio nu spelar Masters med Juan Belluati.

Låt oss studera lottningen närmare. Vi börjar med den övre halvan.

 

Skaermavbild 2018 12 12 Kl 112259 

Bela/Lima-Lamperti/Mieres

Här måste man ju säga att Lamperti och Mieres har haft otur i lottningen. Samtidigt: av de få lag som faktiskt kan slå Bela och Lima så är Lamperti och Mieres ett. De gav Bela och Lima flera hårda matcher före Belas skada. Därför är det en liten varningstriangel kring den här matchen. Om Bela är rostig och inte når upp i nivå kan återkomsten faktiskt ta slut redan här. Men överlever man denna pärs, vilket jag tror, kan det mycket väl leda hela vägen.

Paquito/Belluati-JMD/Lebrón.

Ett högintressant möte, med tanke på historiken. Belluati inledde säsongen med Lebron – Paqutio med JMD. Två skiljsmässor har naturligtvis skapat känslor som lär märkas i den här matchen. Den känns väldigt svår att tippa, mest för att Paqutio och Belluati aldrig spelat ihop och inte tänker göra det i framtiden heller. Därför blir faktiskt mitt tips att JMD och Lebron drar längsta strået här.

 

Vi går vidare till den nedre halvan:

Skaermavbild 2018 12 12 Kl 112309

Botello/Ruiz-Diaz/Galan

För några månader sedan hade Diaz och Galan varit klara favoriter, men det paret har helt klart mattats i slutet av året, samtidigt som Botello och Ruiz har gjort en helt igenom strålande säsong. Ändå borde Diaz och Galan orka samla ihop sig till en seger här.

Cristian/Stupa-Sanyo/Maxi Sanchez

Allt annat än en seger för världsettorna Sanoy och Maxi måste ses som en stor skräll. Cristians kropp har mest havererat på sistone och jag har väldigt svårt att tro att han ska mäkta med något stort i sin sista turnering vid Stupas sida.

 

Går vi över till damklassen så är det minst lika ovisst och svårtippat som bland herrarna. Flera lag har vunnit tävlingar den här säsongen och mot slutet har Alejandra Salazar och Marta Marrero varit allra starkast. De måste därför gälla som knappa favoriter.

 

Övre halvan ser ut så här.

Skaermavbild 2018 12 12 Kl 113656

Salazar/Marrero-Navarro/Reiter

Lättippad match. Halvsvenska Carolina Navarro och argentiska Reiter är ett stabilt kvartsfinallag, men orkar sällan skaka de stora lagen. Det blir samma visa här.

Ortega/Sanchez-Iglesias/Navarro

Borde också vara ganska lättippat. Marta Ortega och Ari Sanchez kan vinna hela tävlingen om de får alla bitar på plats.

 

Nedre halvan då.

Skaermavbild 2018 12 12 Kl 113703 

Amatriain/Llaguno-Sainz/Triay

Den tuffaste första omgången. Två väldigt bra lag där vi kan räkna med en maratonlång match. Sainz (som spelade i Vilshärad i somras) och Triay brukar dock vara beredda att göra jobbet och viker sig inte frivilligt. De går vidare.

Tenorio/Gonzalez-Mapi/Majo

Här vinner såklart tvillingsystrarna. Men paret de möter är häftigt: Tenorio är 44 år och Bea Gonzalez nyss fyllda 18.

 

Många svenskar har åkt till Madrid för att uppleva festen på plats. Vi andra kan gott gosa ner oss i soffan och följa världens bästa padelshow via TV:n. Alla matcher sänds via World Padel Tours Youtubekanal.

Kvartsfinaler torsdag och fredag. Semifinaler lördag. Finaler söndag.

Nu kör vi!

Johan Håkansson

 

 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk