Annons
Skaermavbild 2018 12 06 Kl 125147
Artikel

KRÖNIKA: Jag tror på en orange helg i Skurup

I mars flög jag till Skåne för att på plats se när SPT-säsongen öppnade. Nu flyger jag tillbaka till Skåne för att se den stängas och för att se om cirkeln sluts.

En SPT-säsong är lång och det hinner nästan alltid hända en hel del längs vägen. Vi började i Skåne, tog färden via huvudstaden, for hela vägen upp till Norrbotten, för att sedan vända söderut igen.

Nu är vi tillbaka där vi började. Åtminstone några mil därifrån. 

Om vi ska sammanfatta 2018 kan vi väl säga att det på herrsidan började med stor dominans för Daniel Windahl och Simon Vasquez, där de radade upp stora resultat. De vann i Helsingborg och när de vann uppe i Luleå var de så överlägsna att de inte på allvar var nära att förlora ett enda set.

Sedan kom eländet, med Windahls körtelfeber och Vasquez fotskada. De missade VM och har nu tränat hårt för att kunna sluta säsongen lika starkt som de började.

Skaermavbild 2018 12 06 Kl 130000Padelfebers läsare håller Vasqeuz och Windahl som solklara favoriter.

Jag gjorde en omröstning på Instagram och den visade att hela 78 procent av de som röstade trodde att Windahl och Vasquez försvarar sin Mastersseger från ifjol.

Det var siffror som förvånade mig.

Favoriter – visst. Men för mig bara knappa. Det vore nästan omänskligt att de båda ska vara lika bra som de var i somras och om de bara tappat några procent finns det några lag som kan slå ut dem.

Jag utfärdar stor varningsflagg för Pierre Bonfré och Viktor Stjern. Någonting säger mig att deras första riktigt stora fullträff kan komma nu. Paret vann SPT:n i Västerås och min gissning är att framför allt Viktor har fått ett lyft av sin sista minuten-plats till VM.

Det ska bli väldigt spännande att se hur bra paret är i Skurup.

Skaermavbild 2018 12 06 Kl 125708Andreas Pålsson - får han avsluta sin elitkarriär med en fullträff?

Och nej, jag är inte hjärtlös.

Mastersslutspelet är den stora avskedsföreställningen för Andreas Pålsson och Bobby Seger och det är klart att man någonstans hoppas på en liten saga där.

För mig var det en mindre chock när paret direkt efter VM meddelade att det här är deras sista säsong och att helgens tävling i Skurup blir deras sista på elitnivå. Det är en stor förlust för svensk padel. Möjligtvis kan det bli lättsammare framträdanden framöver, men satsningen tar slut i och med denna helg.

Vinner Bobby och Pålle lär det bli lättskrivet för mig. Det skulle vara magiskt. Tänk att få avsluta karriären med SM-guld, ett lyckat VM och sedan seger i Mastersslutspelet.

Vi ska absolut inte räkna bort paret. Kom ihåg hur oerhört nära Bobby och Pålle var att slå ut Windahl och Vasquez i fjol. Då vann de första set enkelt och hade break upp i andra. De skulle bara serva hem matchen, då det plötsligt svängde.

För mig är dessa tre lag tungviktarna som gör upp om titeln i år – men med ytterligare fem lag som kan ställa till det, särskilt i enstaka matcher. Bara att tippa Grupp 1 ser jag som en helt omöjlig uppgift.

 

Om vi hoppar till damsidan ser jag även där tre lag som står över de övriga.

När Sofia Arvidsson meddelade att hon inte skulle spela öppnade det upp hela klassen.

Arvidsson har varit så totalt dominant inom svensk dampadel och har inte förlorat mot ett helsvenskt lag på flera säsonger. På så sätt känns tävlingen nästan roligare – åtminstone fram till våra ”coming girls” är redo att spöa vår stjärna.

Nu ska Anna Svedenhov spela tillsammans med Antonette Andersson och det är absolut inte fel att peka ut det laget som favoriter.

Samtidigt imponerade Billie Gajic och Baharak Soleymani i Västerås och är nog de flestas tips till segern. Billies återkomst till elitpadeln efter barnafödandet har gått helt enligt plan. Hon och Baharak var också nere en längre period i Marbella och tränade under Dani Dios efter VM.

 Skaermavbild 2018 12 06 Kl 130401Hur mycket gav träningen i Marbella för Billie och Baharak?

Men även här vill jag utfärda en stor varning för ett PDL-lag från Göteborg: Matilda Hamlin och Ajla Behram har en mäktig utvecklingskurva och för mig är det bara en tidsfråga innan de kan slå alla lag i Sverige. Är vi rent av där redan nu? Det ska bli väldigt intressant att se.

Sedan har vi även Anna Åkerberg och Emmie Ekdahl som gjorde bra matcher i Movember Open. Det vore dumt att avfärda det laget också.

 

Jag ser verkligen fram emot denna helg. Jag ser fram emot att för första gången se den nya hallen i Skurup, som enligt alla som sett den säger är fantastisk.

Jag ser fram emot att njuta av svensk padel när den är som allra bäst och det är lika intressant varje gång att få en bra inblick i hur långt vi hunnit i utvecklingen.

Andréas Johansson har skrivit flera blogginlägg (rekommenderas!) här på Padelfeber där han bjudit på sina reflektioner från VM och vad han anser att våra svenska spelare just nu saknar för att ta nästa kliv.

Det är något jag ska titta lite extra efter om det har hänt något på dessa punkter.

Och på söndag ska två par stå där som slutsegrare och jag väljer att sticka ut hakan här och säga att jag tror att det blir fyra orangeklädda PDL-spelare som vinner.
Alltså: Pierre Bonfré/Viktor Stjern, samt Matilda Hamlin/Ajla Behram.

Och eftersom jag är själv är en gubbe kommer jag hålla en liten tumme för paret Andreas Beer och Andreas Ehrnvall - tillsammans 93 år gamla. 

Johan Håkansson

 

 

 

Annons
Annonser

Sponsorer

 • Go Teborg
 • Bullpadel
 • PadelCrew
 • Wilson
 • Skaermavbild 2019 01 08 Kl 142550
 • 175648 Padelevent Logovj
 • Skelleftea
 • Png Matchi Logo Slogan
 • Linko E Ping
 • Skaermavbild 2017 09 20 Kl 134939
 • 1
 • Padler Logo Se Rgb 1
 • Babolat
 • Pdl Courts
 • Ska Rmavbild 2019 04 30 Kl 180346
 • 25488985 1537573959657758 149684766 N
 • Unisport Logo Pos Tm
 • Skaermavbild 2018 01 17 Kl 163158
 • Ska Rmavbild 2019 07 14 Kl 115010
 • Vaexjoe Halmstad Padelcenter 01
 • Rpp 1
 • Pos 1
 • Vasterasenkoping