Krönika: "Detta är faktiskt en skam, WPT"

På World Padel Tour får damstjärnorna ungefär en fjärdedel av herrarnas prispengar. "Det är en skam", skriver Johan Håkansson.

Debatten om herr- och dampadel och prispengar pågår ständigt här i Sverige. Vilket är bra. Ni som följt det jag har skrivit i frågan vet att jag är en stor vän av helt lika prispengar – även om dampadeln i dag släpar efter i antal utövare och konkurrens.

Jag vet att flera herrspelare är av en annan åsikt, just med argumentet att det är så mycket tuffare. Men fördelen med att direkt gå ut och utjämna prispengar är att man annars riskerar att cementera en stor orättvisa.

Vilket är exakt vad som har hänt i Spanien.

När man ser hur läget är inom World Padel Tour är det bara att konstatera att Sverige ligger ljusår före i tänket. Där är skillnaderna i prispengar mellan herrar och damer enorm. Inom världspadeln är verkligen tjejerna inbjudna med armbågen. De har långt färre tävlingar än herrarna och när de väl får vara med så vinner de bara en bråkdel av vad herrarna vinner.

Vilket är helt horribelt.

Skaermavbild 2018 12 15 Kl 131450

Prispengarna för herrar i Masters Finals i Madrid. Jämfört med damernas prispengar.

Skaermavbild 2018 12 15 Kl 131440

 

 

Skaermavbild 2018 12 15 Kl 123638Prispengarna för en Masters för herrar på World Padel Tour.

 Skaermavbild 2018 12 15 Kl 123700Prispengarna för en Masters för damer på World Padel Tour.

 

Om vi bara tittar på Masters Finals som just nu pågår i Madrid så är damklassen absolut lika bra och dramatisk som herrklassen. Konkurrensen är lika hård – om inte hårdare.

När jag tippade på förhand såg jag på rak arm fem lag som kunde gå hela vägen. Fem enormt starka och karaktärsstarka lag.

Om detta inte går att sälja beror det enbart på dålig tradition och bristande vilja.

På herrsidan var det betydligt lättare att tippa. Ändå tjänar herrarna flera gånger mer än damerna.

Bilden man får är en sport där gubbar styr och där tjejerna ska vara glada att få vara med – lite på nåder.

Jag minns när jag intervjuade Lucia Sainz i Vilshärad i somras. Hon är en av världens absolut bästa spelare med flera titlar på WPT bakom sig. Hon berättade att det är ungefär fem damspelare som kan leva på att tävla i padel.

FEM!

Resten måste dryga ut sina inkomster med att ge lektioner och dylikt.

Skaermavbild 2018 12 15 Kl 123645Prispengarna för en Open för herrar 2018.

Skaermavbild 2018 12 15 Kl 123709

Prispengar för en Open för damer 2018.

 

Nu är inte herrpadeln heller någon dans på rosor. Där är siffran över spelare som kan leva hyfsat gott som proffs ungefär 30. Vad vi kan slå fast är att det generellt behöver komma in mer pengar i sporten – men redan nu måste det ske en mer rättvis uppdelning.

När jag skriver dessa lätt upprörda rader pågår en semifinalrysare i Masters. Tvillingarna Sanchez Alayeto är på väg att vända ännu en match, denna gång mot de två terrierna Patty och Eli.

Fyra fantastiska spelare och lysande förebilder för unga tjejer. För unga tjejer söker i första hand kvinnliga förebilder. Och unga tjejer köper också padelracketar och kläder…

Lägg till profiler som Marta Marrero, Ariana Sanchez, Marta Ortega, Gemma Triay, Lucia Sainz. Det är en lysande proukt. Detta är äkta världsstjärnor som förtjänar så oerhört mycket mer.

De herrspelare som vinner Masters Finals på herrsidan får ungefär 160 000 kronor var i prispengar. De damer som vinner får ungefär 35 000 var.

Utjämna villkoren, WPT.

Allt annat är en pinsam skam.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk